Vijesti

Parlament BiH: Lovrinović pitao Tegeltiju da li će smijeniti Cikotića

Poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović upitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) da li će pokrenuti smjenu ministra sigurnosti Selme Cikotića (SDA).

Takvo pitanje postavio je nakon što je Tužilaštvo BiH odlučilo ponovo razmotriti status ministra Cikotića u optužnici za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna.

Nema tužilačke odluke

Tužilaštvo je uvažilo žalbu advokata koji zastupa 13 Hrvata iz Bugojna, te jednog iz Livna, protiv odluke tužioca o obustavi istrage prema Cikotiću, a ranije je utvrđeno da ne postoji osnov sumnje da je osumnjičeni Cikotić počinio bilo koje krivično djelo.

Tegeltija je pojasnio da je uvjet da neko obavlja dužnost državnog ministara da protiv njega nije izrečena kazna za krivično djelo i da nije potvrđena optužnica, a prilikom imenovanja Cikotića Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je konstatirala da ne postoji kazna ili potvrđena optužnica.

“U međuvremenu tužilac je donio odluku da postupajući tužilac odluči da li će ostati kod svog ranijeg rješenja. Trenutno nemamo tužilačke odluke o tome niti potvrđene optužnice na osnovu koje on ne bi mogao obavljati tu dužnost. Ako se potvrdi optužnica razgovarat ćemo ponovo o tome”, kazao je Tegeltija.

Lovrinović je nakon takvog odgovora Tegletije kazao da bi zbog ove odluke Tužilaštva BiH Cikotić sam trebao podnijeti ostavku.

Poslanik SDP-a Zukan Helez zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o pitanju stanja populacije u BiH.

Napomenuo je da je danas BiH zemlja koja gubi najveći procenat stanovništva izuzev ratom zahvaćenih država, negativna je stopa prirodnog priraštaja i stanje je nazvao alarmantnim.

Pitao je i da li postoji strategija za rješenje tog pitanja, iako smatra da ona ne može više pomoći jer je BiH u ozbiljnoj krizi i potreban je operativan plan.

“Postat ćemo zemlja staraca ako se ovo nastavi. Već sada kada prolazimo kroz pojedine dijelove BiH vidjet ćete cijela naselja koja su prazna. Zato pozivam i lidere vladajućih stranaka da narede svojim ministrima da poduzmu mjere i naprave operativni plan kako to zaustaviti”, naglasio je Helez.

Tegeltija je kazao da je u periodu od pet godina, od 2015. godine, rođeno 147.980, a 189.273 umrlih, te je negativni prirodni priraštaj 41.293.

Govoreći o odlasku, naglasio je da je to teško izračunati jer neki prijavljuju odlazak dok drugi ne, ali u posljednjih pet godina mjesto boravka odjavilo je 20.386 osoba što znači da u prosjeku iz BiH godišnje mjesto boravka odjavljuje oko 4.000 osoba.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je počela danas ukidanje jubilarnih naknada izabranim i imenovanim dužnosnicima. Prijedlog je to poslanika SDP-a Saše Magazinovića koji traži da se o izmjenama dva zakonska rješenja koja to pitanje tretiraju poslanici izjašnjavaju po hitnom zakonodavnom postupku.

Prema proceduri, poslanici će prvo odlučiti o hitnom postupku, a ukoliko to podrže izjašnjavat će se o suštini izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Amandmani na Ustav BiH

Klub poslanika SDP-a predložio je i amandmane na Ustav BiH, ali je Ustavnopravna komisija odlučila da oni nisu u skladu s Ustavom te će se poslanici izjašnjavati o takvom negativnom izvještaju komisije.

Amandmanima se predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Poslanici bi se trebali izjasniti i u prvom čitanju o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača kojeg su predložile poslanice Borjana Krišto i Darijana Filipović iz HDZ-a, Alma Čolo (SDA), Nada Mladina (SDP) i Edita Đapo (SBB).

Pred poslanicima je i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2019. godinu te 74 izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji bh. institucija.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke odnose na smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj sa 17 na pet posto, potom inicijative kojima se traži redovna informacija o pandemiji te donošenje zakona o korištenju i raspolaganju neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.Povezani postovi: