Svijet

Parlament odlučio: Ruska Federacija je teroristička država

Parlament Estonije (Riigikogu) izglasao je stav da je Ruska Federacija teroristička država.

“Podržavajući poziv ukrajinskog parlamenta i međunarodnih organizacija, estonski parlament proglašava ruski režim terorističkim režimom čije se akcije moraju zajednički odbiti. Ruska Federacija se proglašava sponzorom terorizma“, navodi se u saopćenju Riigikogua.

Pozvali međunarodnu zajednicu da usvoji slične odluke

U saopćenju, koje je u cijelosti prenio web portal “Politico“, estonski parlament je pozvao sve članove međunarodne zajednice da usvoje slične odluke kad je u pitanju Ruska Federacija.

Tako je Estonija, nakon Litvanije i Latvije, postala treća baltička zemlja čiji parlament je Rusiju proglasio terorističkom državom.

Podržali prijedlog rezolucije

Ukupno je 88 od 101 poslanika podržalo prijedlog rezolucije koji je podnijet na glasanje u parlamentu. Deset poslanika nije učestvovalo u glasanju, dok je troje bilo uzdržano.

Estonija, Litvanija i Latvija pozvale su jučer na osnivanje specijalnog suda za Ukrajinu i to uz podršku Evropske unije (EU) i međunarodnih partnera.

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije objavilo je zajedničko saopćenje u kojem traži da takav sud istraži ruske napade, popuni postojeći pravosudni vakuum i osigura odgovornost Rusije prema Ukrajini.