Politika

Parlamentarci traže usvajanje Zakna o javnom privatnom partnerstvu

Grupa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da pokrene aktivnosti na donošenju Zakona o javno privatnom pertnertsvu u FBiH. 

Zastupnici Hajrudin Žilić, Lana Prlić, Mirsad Čamdžić i Irfan Čengić podsjećaju Vladu Federacije da je Predstavnički dom usvojio set zaključaka kojim se obavezala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da uputi ovaj zakon u Parlamentarnu proceduru jer je Federacija BiH jedini nio vlasti u Bosni i Hercegovini koja nema ovaj zakon kao i druge podzakonske akte. 

Ovim putem pozivaju još jednom Vladu Federacije BiH da organizujeu zajednički sastanak na kojem će predstaviti radni materijal Zakona o javno privatnom partnerstvu FBiH koji je napravljen u saradnji sa NDI- nacionalnim demokratskim institutom. 

Cilj ovog zakona jeste da postavi jasan, nediskriminirajući i učinkovit pravni okvr za provedbu projekata iz oblasti javno privatnog partnerstva kojm će se kroz učešće privatnog sektora unaprijeđivati standard javnih usluga iz nadležnosti javnih tijela nivou FBIH, a ujedno i pospješiti uslovi za dalji ekonomski rast i razvoj na području FBiH, te osigurati relaksaciju u budžetima u Federaciji BiH. 

Podsjećaju Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, da je ovaj zakon u reformskoj agendi  i da je označen kao jedan od prioriteta za ekonomski razvoj u Federaciji Bosne i Hercegovine, što posebno dolazi do izražaja u uslovima pandemije te postpandemijskog oporavka privrede u FBiH. 

Naglašavaju da imaju iskrenu želju da zajedno sa Vladom Federacije BiH rade na ovom zakonu, i žele da Vlada FBiH bude formalni predlagač ovog zakona koji su pripremili te će se truditi osigurati široku podršku u Parlamentu FBiH. Smatraju da je pokazatelj da je predstavnički dom Parlamenta podržao zaključke za usvajanje ovog zakona, jasno pakzuje da postoji  paramentarna većina koja će usvojiti ovaj zakon. 

Grupa zastupnika je danas predsjedavajućem doma dostavila i zvanični prijedlog da u Programu rada Predstavničkog doma u Parlamenta Federacije BiH za 2021.godinu uvrsti i Zakon o javno privatnom partnerstvu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare