IT

Pazite šta preuzimate: Novi virus napada Android i krade bankovne podatke

Svi koji koriste Android operativni sistem, znaju koliko je opasno instalirati aplikacije koje ne dolaze iz zvanične Google Play prodavnice.

Novi zlonamerni softver koji napada Android aplikacije zove se BlackRock, a prema izveštajima kompanije za sajber sigurnost Threat Fabric, prvi su na udaru bankovni podaci korisnika.

Više od 300 aplikacija je podložno BlackRock malveru, a među njima su čak i neke od popularnih – Gmail, Facebook i Tinder. Pored onih standardnih informacija o vašim kontaktima i nalozima, napada i podatke za pristup e-bankingu, ali i brojeve kreditnih kartica.

Kada preuzmete aplikaciju zaraženu BlackRock softverom, ona će vam tražiti ovlaštenja za pristup raznim dijelovima vašeg uređaja, a ukoliko to odobrite, moći će da prima i šalje poruke umjesto vas, pokreće aplikacije, pa čak i da zaključava i otključava telefon.

Ovaj malware, bar za sada, ipak nije pronađen na zvaničnoj Google Play prodavnici, već na mjestima odakle se preuzimaju “aplikacije treće strane”. Najbojli savjet u ovakvim slučajevima jeste da pažljivo čitate recenzije kada preuzimate neku aplikaciju i da dobro obratite pažnju kakva ovlaštenja joj dajete.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare