Region

Peach poručio Vučiću: “Moje imenovanje je jasan znak britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, kao inicijator brojnih projekata koji za cilj imaju povezivanje u regionu, ozbiljno i odgovorno pristupa svim pitanjima od značaja za jačanje međusobne saradnje, ekonomskog napretka i izgradnje poverenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je danas sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom razgovarao o situaciji u regionu i o budućoj saradnji u cilju izgradnje povjerenja i zajedničkog zalaganja za održivi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je naglasio da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, pokretača ne samo inicijative “Otvoreni Balkan” koja omogućava slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, već i velikih infrastrukturnih projekata koji će podići kvalitet života svih građana regiona, navedeno je u saopćenju.

“Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom i ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja“, naglasio je Vučić.

Rekao je da očekuje da će Peach, svojim iskustvom i poznavanjem prilika u regionu, dati pun doprinos i podršku konstruktivnom nastavku dijaloga.

Peach je istakao da i njegovo imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbjednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog Balkana.

Naglasio je da će Velika Britanije sa partnerima iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare