Politika

Pehar objavio statistiku: Oboljevaju li u FBiH više žene ili muškarci od korone

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da su u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirana 573 uzorka od kojih je 14 bilo pozitivno na Covid-19.

Po njegovim riječima, do današnjeg dana u FBiH je testirano više od 15 hiljada osoba, tačnije 15.058 osoba, a potvrđenih uzoraka je kod 840 osoba.

“Spolna distribucija govori da još uvijek imamo Covid-19 češće pozitivan kod žena – 454 uzorka ili 54 posto, dok je kod muškaraca to 46 posto”, kazao je Pehar.

Govoreći o stanju u kantonima, naveo je da je i dalje najveći broj pozitivnih uzoraka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – 241, zatim Zeničko-dobojskom kantonu 142, Kantonu Sarajevo 113, Zapadnohercegovačkom 83, Tuzlanskom kantonu 81, Unsko-sanski kanton ima 79 pozitivnih uzoraka, u Livanjskom kantonu je 41, Srednjobosanskom 37 , Bosanskopodrinjskom kantonu 20 i u Posavskom tri.

PROČITAJTE  "Ukrajinski poraz od Rusije značio bi bujanje revanšizma i Treći svjetski rat"

Pehar je naveo da je hospitalizirano 49 pacijenata koji su pozitivni na Covid-19, od kojih je pet težih, odnosno pet se nalazi na respiratoru.

“Sa današnjim danom imamo evidetirano oporavljenih ukupno 278 pacijenata na prostoru Federacije BiH, dok su u posljednja 24 sata 22 pacijenta ozdravila od ove bolesti. U zadnjih nekoliko dana nismo imali novih smrtnih slučajeva” – naveo je Pehar.

Napomenuo je da je više od dvije trećine smrtnih slučajeva u dobnoj skupini starijih od 65 godina.

“Danas su me kolege u Federalnom zavodu za javno zdravstvo podsjetile da je točno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo bila na graničnom prijelazu u Doljanima, gdje smo propratili autobus kineskih turista koji je u tom periodu, kada je bila proslava kineske nove godine, došao u turistički posjet Bosni i Hercegovini. Dan poslije smo stavili pod zdravstveni nadzor kamp kineskih radnika kompanije koja obavlja poslove na izgradnji autoputa u Hercegovini”, kazao je Pehar.

PROČITAJTE  Čović: Izbori će se održati po planu, rekao sam Schmidtu da bi bilo kakvo nametanje odluke bilo katastrofalno

Zahvalio je svima koji su u posljednja tri mjeseca vrlo predano radili na način na koji je to osmišljeno kriznim planom.

“Taj rad je urodio plodom da danas imamo prihvatljivu epidemiološku situaciju”, naveo je Pehar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare