Zdravlje

Pelin kao lijek: Pomaže kod zatvora, žgaravice, proljeva

Često kažemo “gorko kao pelin” - ali malo koja biljka ima takva ljekovite osobine. Predivan miris, gorak okus, srebreni listovi, krševit teren na kom raste... sve u službi podizanja imuniteta. I najviše djeluje na rad probavnog sistem koji je temelj ljudskog zdravlja.

Pelin - ljekovitost

Preparati od pelina su veoma ljekoviti, ali samo ako se precizno doziraju - u suprotnom može biti toksičan i ima opojno djelovanje.

Pelin kao lijek možda nije direktno dobar za prehladu, viruse, gripu, ali je sigurno uništava parazite i bakterije, te imunološki sistem čini nedodirljivim. Jedan od starinskih načina korištenja pelin biljke je taj da ga stavite u jastuk i tako dobijete miran san, ali i olakšanje kod prehlada, kašlja, umora, začepljenog nosa, nesanice...

Pelin biljka puna je eteričnih ulja čiji sastojci, kada ih udahnete blagotvorno djeluju na čitav organizam - pomaže kod debljine, dijabetesa, reume, gihta, depresije, bolesti želuca i crijeva, hroničnog gastritisa, hemoroida, slabokrvnosti i anemije te nadutosti i bolesti jetre i žuči. Učinkovit je kod bolesti ženskog reproduktivnog sistema, rješava poremećaje menstrualnog ciklusa, bolesti bubrega i mjehura, a u narodu se koristi i kod trovanja gljivama te otrovnim biljem.

Također, stoljećima se koristi kod kroničnog zatvora i proljeva, žgaravice, lošeg zadaha i nesanice.

Pazite kako i kada ga uzimate

Zbog raznolike primjene, smatra se jednom od najljekovitijih biljaka, ali s njim treba biti oprezan. Kod primjene propisane niske doze pelina nema neželjenih djelovanja. Manje količine povisuju krvni pritisak, a veće ga snižavaju, dok u manjim količinama otvara apetit. Kod gripe i prehlade skraćuje trajanje bolesti.

Ne koristite pelin ako ste trudni ili ako dojite, ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa, istovremeno s uzimanjem preparata od željeza i nikako ne dulje od sedam dana.

Pelin kao lijek: Čaj od pelina

Pelin nikada ne kuhajte, već prelijevajte vrelom vodom.

Sastojci: 1 kašika pelina, 2 dl vode.

Priprema: Vrelom vodom prelijte pelin, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti jednu do tri šolje tokom dana. Pelinov čaj piti u gutljajima iza jela, najduže sedam dana. Poslije odmora od sedam dana može se ponovo uzimati. Kod liječenja probavnih smetnji, čaj se ne sladi. Odlično se slaže sa nanom, đumbirom i limunom.