Svijet

Pentagon nema pojma šta je rušio: ‘Ovo nije ni slično onom balonu‘

Pentagon još nije utvrdio namjenu tri neidentificirana leteća objekta koje je srušila kada su ušli u zračni prostor iznad Sjeverne Amerike

Pentagon još nije utvrdio namjenu tri neidentificirana leteća objekta koje je srušila kada su u prvoj polovici februara ušli u zračni prostor iznad Sjeverne Amerike te kako su se zadržali u zraku, piše BBC.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u nedjelju je naredio rušenje četvrtog takvog letećeg predmeta jer je letio na visini od 6.100 metara i mogao ugroziti civilni zračni saobraćaj. Objekt je lociran iznad jezera Huron u saveznoj državi Michigan. Vojska je rekla da je moguće da se radilo o "nekakvom balonu na plin s nekakvim motorom".

Dodano je da nije isključeno da je objekt vanzemaljskog porijekla. Odbrambeni zvaničnici taj su četvrti objekt opisali kao "oktogonalnu strukturu sa strunama". Borbeni avion F-16 srušio ga je u 14:42 po lokalnom vremenu (20:42 po našem vremenu).

Pentagon: Gondola balona bila velika kao tri autobusa

Komandant Sjeverne komande Oružanih snaga SAD-a general Glen VanHerck rekao je da nema naznaka da su ti objekti bili ikakva prijetnja.

"Neću ih kategorizirati kao balone. S razlog ih zovemo objektima. Uočavamo jako, jako male objekte koji produciraju jako, jako mali radarski potpis", rekao je general VanHerck.

"Posao otkrivanja čemu oni služe prepustit ću obavještajnim i kontraobavještajnim agencijama", dodao je VanHerck.

Sumnjivi je balon 4. februara srušen nedaleko od obale savezne države Južne Karoline nakon što je nekoliko dana plutao iznad SAD-a. Američki su zvaničnici rekli da je kineskog porijekla te da je nadzirao lokacije osjetljive prirode. Kina je rekla da balon nije bio špijunski već meteorološki te da je slučajno zalutao u američki zračni prostor. Ministarstvo odbrane SAD-a objavilo je da je gondola balona bila velika kao tri autobusa te da je bila opremljena s više antena i solarnim panelima koji su senzore snabdijevali energijom. Rečeno je da je balon mogao skretati zahvaljujući vjetru te da je imao i pogonski mehanizam.

Incident i prepucavanje koje je uslijedilo povećalo je aktualne tenzije na relaciji Peking-Washington.

Peking danima nije odgovarao na pozive iz Washingtona

Jedan je američki odbrambeni zvaničnik u nedjelju rekao da se Amerika javila Kini kako bi razgovarala o tom balonu koji je srušen 4. februara. Naime, Peking danima nije odgovarao na pozive iz Washingtona. Sadržaj razgovora za sada nije poznat.

Predsjednik SAD-a Biden u petak je naredio rušenje objekta koji se nalazio u zračnom prostoru savezne države Aljaske, a sličan je objekt u subotu srušen iznad kanadskog teritorija Yukona. Objekt srušen iznad Aljaske bio je manji od onog koji je srušen 4. februara i nije imao ni alate za upravljanje, a ni pogon. Objekt koji je srušen iznad Yukona bio je cilindričnog oblika i velik otprilike kao Volkswagenova "Buba". Amerika i Kanada rade na osiguravanju ostataka tih objekata.

Predsjednik SAD-a Biden u petak je naredio rušenje objekta koji se nalazio u zračnom prostoru Aljaske

"Ti predmeti nisu slični balonu koju je srušen 4. februara. Manji su i nećemo o njima preciznije govoriti dok ne dođemo u posjed ostataka", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za sigurnosna pitanja.

Heino Klinck, bivši pomoćnik zamjenika ministra odbrane zadužen za istočnoazijska pitanja, rekao je za Al Jazeeru da je neobično da javnost o tim predmetima ne zna praktički ništa.

"Američko je ratno zrakoplovstvo u tri dana srušilo tri takva objekta, a vlada nam nije rekla jesu li oni nekakva kontinuirana i odakle su došli", rekao je Klinck.

Amerika rekalibrirala radare i senzore

Ministarstvo vanjskih poslova Kine reklo je u ponedjeljak da su američki baloni u njezin zračni prostor prošle godine ušli više od 10 puta.

"Amerikanci nerijetko ilegalno ulaze u zračne prostore drugih zemalja", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin.

Jedan je američki zvaničnik u subotu The Washington Postu rekao da je moguće da su spomenuti objekti otkriveni jer je Amerika rekalibrirala radare i senzore. Dodao je da nije poznato jesu li ti objekti dio neke koordinirane akcije ili samo rezultat velike temeljitosti.

Meteorološki ili špijunski baloni?

Američka TV stanica ABC News izvijestila je da joj je jedan visoki zvaničnik rekao da objekti koji su srušeni između 10. i 12. februara najvjerovatnije meteorološki, a ne špijunski baloni. Međutim, senator Chuck Schumer iz Demokratske stranke ABC-u je prije toga rekao da američki obavještajci misle da se ipak radi o špijunskim balonima.

Zastupnica u Zastupničkom domu SAD-a Debbie Dingell pozdravila je nedjeljno rušenje objekta te od Bijele kuće i odbrambenih dužnosnika zatražila da javnosti daju više informacija o tim objektima.

"Trebaju nam činjenice o tome odakle su došli, čemu su služili i zašto ih je sve više", rekla je Dingell.

Neki su pripadnici Republikanske stranke Bidenu spočitnuli što ranije nije srušio objekt koji je 4. februara ušao u Ameriku.

Nakon incidenta u SAD-u i Kanadi, britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo revidirati svoje sigurnosne protokole.

Kako to obično biva, korisnici društvenih mreža spomenute su incidente iskoristili za zbijanje šala na račun vanzemaljaca. Jedan je korisnik ustvrdio da će biti jako tužan kada mu vanzemaljci kažu da neće moći s njima već da će morati ostati na Zemlji, a drugi da je jasno da vanzemaljci na zemlju došli kako bi pogledati koncert koji je pop zvijezda Rihanna održala u poluvremenu Super Bowla. Treća je korisnica objavila šaljivi video u kojem se može vidjeti kako osoba u kostimu vanzemaljca plaši slučajne prolaznike.