Ekonomija

Penzioneri spremaju proteste: Novalić nas ignoriše i tjera da izađemo na ulice

Penzioneri u našoj zemlji žive na rubu egzistencije. Svakodnevno su suočeni sa enormnim rastom osnovnih životnih namirnica i energenata, dok njihova minimalna primanja ostaju ista. Doduše, Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem bila je toliko “velikodušna” da je penzionerima sa minimalnom penzijom povećala primanja za čak 21 KM.

Pada životni standard u BiH

Podsjetimo, prema podacima PIO-a najniža penzija za septembar koja je isplaćena 5. oktobra iznosila je 424,43 KM. Prema tome, najniža penzija trebala bi biti povećana za otprilike 21 marku. To znači da bi sada trebala iznositi oko 445 KM.

Jedno je sigurno. Penzioneri koji imaju minimalnu penziju od 445 KM uspiju da plate režije i neophodne lijekove, za hranu se snalaze. Mnogi navode kako ne bi preživjeli da im nije povremene pomoći familije.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, za Raport je kazao kako svakodnevno pada životni standard u našoj zemlji.

“Činjenica je da je svaki vid pomoći dobro došao, ali to je skromno povećanje. Vrlo je teško pojasniti kako preživljavaju bh. penzioneri. Mada, moramo voditi računa da postoji i neformalni sektor. Dakle, to je rad u okviru neformalne ekonomije. Kao što je korištenje vlastitih imovina. To moramo uključiti kako bi se stekla realna slika. Ukoliko gledamo samo formalno, vrlo je teško objasniti kako žive penzioneri, jer većina ima minimalnu penziju”, kazao je Čavalić.

Čavalić: Nije dovoljna pomoć

Penzioneri poručili: Penzija nije sadaka

Iz Saveza Udruženja penzionera FBiH mjesecima upozoravaju Vladu FBiH da nešto poduzme. Najavili su i masovne mirne proteste ukoliko Vlada FBiH ne uradi konkretne korake. Redžo Mehić, predsjednik ovog Udruženja, kazao je za Raport da su njihovi zahtjevi jasni.

“Tražimo hitno povećanje iznosa najniže penzije u Federaciji. Jedno je sigurno, u FBiH materijalni i socijalni položaj penzionera je ugrožen. Ocijenjeno je da se ne može nastaviti na ovakav način. Moram da kažem da smo mi na vrijeme krenuli tražiti sastanke sa Vladom FBiH. Željeli smo ih upoznati sa svim problemima. Nažalost, od 10. februara mi nismo pozvani na sastanak. Želimo da bar kažemo kakve probleme imamo i šta nas muči. Istina je da je Vlada FBiH poduzimala neke korake, ali mislimo da to nije dovoljno. Postojala su dobra finansijska sredstava da povećanje bude veće. To je i zakon omogućavao”, naveo nam je Mehić.

Dodaje kako penzioneri već vrše aktivne pripreme za proteste.

“Na ovo nas je natjerala Vlada FBiH svojim odnosom prema nama. Samo tražimo ono što nam pripada. A pripada nam ono što smo zaradili. Penzija je ekonomska kategorija, a ne sadaka”, kazao je Mehić, potom dodao:

“Penzioner prvo što mora da kupi je lijek bez kojeg ne može, a koji nije na esencijalnoj listi. Drugo, kao sistemski ljudi, oni odmah trče da plate komunalne usluge. I ono što mu ostane je za golo preživljavanje. Slaba ishrana dovodi do povećane smrtnosti penzionera. Svakako, ono što osim režija i hrane najviše opterećuje penzionere u našoj zemlji su lijekovi. Mi smo prošle godine, najviše zbog loše ishrane, doživjeli unutar Saveza da nam smrtnost bude 7 posto. To je zabrinjavajuće”, zaključio je Mehić za Raport.

Redžo Mehić: Tražimo ono što nam pripada

Cijene osnovnih životnih namirnica

Agencija za statistiku BiH je prije samo nekoliko dana objavila zvanične podatke o prosječnim potrošačkim cijenama.

U nastavku smo izdvojili samo nekoliko osnovnih namirnica, koje bi se trebale naći na svačijem stolu, pa i onom penzionerskom.

Za kilogram riže potrebno je izdvojiti 4.10 KM, dok je prosječna cijena kilograma pšeničnog brašna iznosila 1.70 KM. Kilogram junetine bez kosti je 18.60 KM. Za mnoge je nažalost ovo nedostižno. Kilogram piletine je 6.20 KM. Dok prosječna cijena kilograma putera iznosi vrtoglavih 30.01 KM.

Prosječne potrošačke cijene u BiH / Foto: Printscreen

Potom, litar mlijeka je 2.30 KM, a litar ulja 4.60 KM. Prosječna cijena kilograma jabuka je 1.90 KM. S druge strane, kilogram krompira je 1.40 KM. Kilogram kafe je 16.60 KM.

Prosječne potrošačke cijene u BiH / Foto: Printscreen

Agencija za statistiku BiH navodi kako je prosječna cijena uglja 211 KM, dok je metar drva 108.60 KM.

Prosječne potrošačke cijene u BiH / Foto: Printscreen

Uzmimo u obzir da je sezona virusa i da su često primorani kupovati i lijekove koji nisu na esencijalnoj listi. Sirup za kašalj i prehlade uglavnom nisu na esencijalnim listama i njegova prosječna cijena je 9.20 KM.

Na samom kraju iz Saveza poručuju da je vrijeme da se nosioci vlasti bar mjesec dana stave u kožu penzionera, pa da vide kako je preživljavati sa nekoliko stotina maraka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ibrahim
Ibrahim
2 mjeseci

Jadno je ponašanje penzionera. Ponašaju se kao da im penzije daje pljačkaš Faćo. Penzionisani u periodu 2015-2018 godina skraćeni su (pokradeni) od strane Faće za cca 10% penzije i ćute ko mumije. Dali su toliko nepismeni ili isprepadani da trpe teror koji provode polupismeni Faćo, Drljaća i Krnjo (Zijad Krnjić) uz podršku Bakira Izetbegovića koji hvali Faću kako je stabilizovao federalni zavod (fond) PIO/MIO. Nadam se skorom raspletu i odgovornosti aktera pljačke.