Vijesti

Penzioneri u nikad goroj situaciji. “Moraju birati između lijeka i hljeba”

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine jučer su obilježili svoj dan (25. oktobar).

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Redže Mehića, danas je malo razloga za slavlje.

Na jučerašnji dan prije 25 godina penzioneri u FBiH su putem protesta na kojima je sudjelovalo oko 100.000 osoba, izrazili svoje nezadovoljstvo.

Penzioneri ne žive nego preživljavaju

Ukazali su na težak materijalni položaj, neadekvatnu zdravstvenu zaštitu i loš odnos vlasti prema njima.

“Kompletna politička i ekonomska situacija u društvu direktno se reflektira na ovu populaciju. Dijelimo sudbinu društva u vrlo specifičnim okolnostima.

Imajući u vidu stepen inflacije kakav jeste i svakodnevno divljanje cijena, te visine penzija, može se mirne duše reći da penzioneri ne žive nego preživljavaju”, kazao je Mehić u razgovoru za Fenu.

Savez, inače, broji oko 198.000 aktivnih članova. To je oko 70 posto populacije penzionera koji primaju penzije preko Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Najniža penzija u FBiH iznosi 424 marke. No, po Mehićevim riječima, postoje i niže, tv. srazmjerne penzije (koje se ostvaruju u dvije države). Njih prima oko 60 posto penzionera.

Mehić je podsjetio da je Savez 1. juna uputio Vladi FBiH zahtjev za povećanjem najniže penzije, kao i svih drugih penzija.

Čekaju odgovor Vlade

Također, zatraženo je od Federalne vlade da se na razini FBiH i kantona osmisli plan ekonomske i socijalne pomoći toj populaciji. Kkako kaže Mehić, nema tog postotka povećanja koji bi zadovoljio budući da cijene stalno rastu.

Podsjetio je da je u julu Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključak kojim je naloženo Vladi FBiH da poveća za najmanje 5 posto najniže penzije. Ovih dana pokrenuta je inicijativa da se ide na povećanje tih najnižih penzija.

“Mi u rukovodstvu Saveza smatramo da to nije dovoljno, jer ako se budu povećavale samo najniže penzije onda ćemo i mi ostali doći u zonu najnižeg primanja.

Tražimo da se povećaju sve penzije osim maksimalnih. Inflacija i rast cijena pogađa sve”, poručio je Mehić.

Bit će ustrajni u svojim zahtjevima

Napominje da će biti ustrajni u svojim zahtjevima.

Nije samo visina penzija ono što muči građane u trećoj životnoj dobi. Pored penzija, jedna od najvažnijih stvari za penzionere je zdravstvena zaštita.

“Da je zdravstvena zaštita u Federaciji BiH skupa i neefikasna pokazalo se najbolje u vrijeme epidemije koronavirusa. Na površinu su izišle sve negativnosti. Zbog toga je smrtnost umirovljeničke populacije povećana na 7 posto. Tolika nije bila od 1997. godine otkako postoji Savez”, kaže Mehić.

Po njegovim riječima, slabost zdravstvene zaštite ogleda se i u tome što izuzetno dugo treba čekati na kompleksnije preglede. Lijekovi su najskuplji u regiji. Veliki dio tih lijekova nije na esencijalnim listama.

“Kada doktor penzioneru propiše lijek on može da bira između lijeka i kruha, i vjerujte, bira lijek”, rekao je Mehić.

U Savezu smatraju da je potrebna reforma u zdravstvu i da nema potrebe za tolikim županijskim zavodima zdravstvene zaštite koji, ustvrdio je Mehić, predstavljaju skup i neefikasan državni aparat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare