Vijesti

Penzioni rezervni fond RS kupio akcije Facebooka, Raiffeisen bank, Berkshire Hathaway

Penzijski rezervni fond (PREF) RS ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 milion KM, od čega će Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM. Jedna od najvažnjih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalih, kupili akcije Facebooka, Raiffeisen bank International, Berkshire Hathaway.

Upravni odbor Fonda PIO je na sjednici održanoj u ponedjeljak, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donio Odluku o isplati dobiti, prema kojoj će Fondu PIO biti isplaćena dividenda u iznosu od 5.082.470 КM što gotovo isti iznos kao i prošle godine, piše Capital.

Ukupni prihodi PREF-a lani su iznosili 11,7 miliona KM, a Fondu PIO će, kako kažu u upravi Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske biti isplaćena dividenda u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu.

„Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite. Trenutno je oko 40 posto portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske“, kažu u Upravi društva.

Dodaju da su za rezultat PREF-a, između ostalog, zaslužni prilivi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana finansijska tržišta.

Između ostalih, kupili su akcije Facebooka, Raiffeisen bank International, Berkshire Hathaway, Viena Insurance Group, Allianz SE…

„Jedna od aktivnosti, na koju možemo biti ponosni predstavljaju operacije na međunarodnom tržištu. Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Na taj način smo imovinu pod uprvljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15 odsto i dobili prve dividende”, naveli su iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Istakli su i da je šest emitenata Republike Srpske iz portfelja PREF-a isplatilo dividendu u ukupnom iznosu od 6.242.336 maraka.

To su „Telekom Srpske“, „TGT“, „Meridian“, „Gas promet“, „Romanijaputevi“ i „Hidroelektrane na Drini“.

PREF i Društvo za upravljanje PREF-om su i u prošloj godini dobili pozitivno mišljenje revizora, a njihove finansijske izvještaje po prvi put je revidirala revizorska kuća Ernst & Young.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare