Vijesti

Performansi u Sarajevu i Banjoj Luci: Kakva su iskustva bh. građana u zdravstvenim ustanovama?

Dva ulična performansa o svakodnevnim situacijama sa kojima se pacijenti suočavaju u zdravstvenim ustanovama u BiH, bit će održana sutra u Sarajevu i Banjoj Luci u povodu Evropskog dana prava pacijenata.

Perfomans će izvesti mladi glumci iz dva grada, a tokom polusatne predstave bit će emitovane i video ispovijesti pacijenata, koje su snimljene u okviru projekta “Korupcija u zdravstvu – virus za koji ima lijek!”

Uputiti poruke

Nakon performansa, građani će imati priliku da ispričaju javno svoje iskustvo ili da upute pisane poruke zdravstvenim radnicima. Takođe, građanima će biti dostupne i posebno dizajnirane razglednice koje mogu uputiti nadležnim ministarstvima zdravstva, a kojima se traži dosljedno provođenje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH te usvajanje istog zakona u Republici Srpskoj.

U analizi provedenoj 2021. godine u okviru tog projekta, pacijenti su tvrdili da često ne mogu ostvariti svoja prava ni na osnovnu zdravstvenu zaštitu, naročito na specijalističke preglede i operativne tretmane, što je posebno bilo izraženo u vrijeme pandemije uzrokovane Covid-19 virusom.

Prava pacijenata u Evropi utemeljena su Rimskom poveljom koja je potpisana 2002. godine u Briselu kada je ovaj dokument postao osnova za reformu zdravstva u evropskim zemljama.

Rimska povelja

Prema Rimskoj povelji, svako ima pravo na pristup zdravstvenim uslugama, pristup svim informacijama koje se odnose na njegovo zdravstveno stanje, pravo na dostupnost zdravstvenih usluga, pravo na aktivno učešće u odlukama o vlastitom zdravlju, slobodan izbor postupaka i zahvata, izbor pružatelja zdravstvenih usluga te pravo na privatnost i povjerljivost ličnih podataka pacijenata.

Aktivnosti će biti realizirane u okviru projekta “Korupcija u zdravstvu-virus za koji ima lijek!” kojeg provode udruženja Stop mobbing i Kap, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) te predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare