Svijet

Peskov ne želi o tome ni da čuje: Nema šanse za sastanak Putina i Bidena

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden trenutno nemaju u planu sastati se. Objavio je Kremlj nakon što je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova rekao da Moskva ne isključuje sastanke na visokoj razini između dvije zemlje. Dakle, u skorije vrijeme nema govora da će biti sastanak Putina i Bidena.

“Trenutno nema govora da bude sastanak Putina i Bidena. Nema govora o summitu”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov govorio je o približavanju sastanka dvije zemlje u Kairu o nuklearnoj proliferaciji. Kazao je kako Rusija ne isključuje sastanke s SAD-om na visokoj razini po pitanju “strateške stabilnosti”.

Međutim, Rjabkov je dao naslutiti da se nema što razgovarati s SAD-om o Ukrajini. Dvije strane imaju radikalno različite pozicije, rekao je.

Kako stručnjaci navode prije 60 godina, Bijela kuća i Kremlj mirno su riješili najopasniju nuklearnu krizu modernog doba. Niti jedna supersila nije željela da spor oko postavljanja sovjetskih projektila na Kubu završi ratom, ali su obje strane prijetile korištenjem nasilja kako bi obranile svoje interese.

Od trenutka kada je u februaru najavio invaziju na Ukrajinu, Putin nagovijestio je da bi ovaj sukob mogao prerasti u nuklearni. “Ko god nas pokuša ometati treba znati da će odgovor Rusije biti trenutan. I da će vas dovesti do takvih posljedica kakve niste doživjeli u svojoj historiji”, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare