Svijet

Peskov tvrdi da neće biti pregovora sa Ukrajinom: Ne želimo odustati dok ne ostvarimo svoje rezultate

Krremlj je poručio da će Rusija ostvariti svoje vojne ciljeve u Ukrajini, u prvoj javnoj reakciji na dramatične uspjehe ukrajinske vojske na bojišnici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je direktno odgovoriti na pitanje novinara vjeruje li predsjednik Vladimir Putin u svoje vojno vodstvo, odgovorivši da će se “posebna operacija” nastaviti dok ne ostvari svoje rezultate.

Peskov: ‘Vojna operacija’ se nastavlja

“‘Vojna operacija’ se nastavlja”, rekao je Peskov. “I nastavit će se dok ciljevi koje smo u početku postavili ne budu ostvareni. Naravno, vrhovni zapovjednik obaviješten je o svim vojnim akcijama koje se izvodi”, rekao je Peskov govoreći o Putinu.

“Predsjednik je stalno u kontaktu s ministrom odbrane i svim vojnim zapovjednicima. Drugačije ne može biti tokom posebne vojne operacije.”

To je reakcija Kremlja na prošlosedmičnu munjevitu ukrajinsku protuofanzivu u kojoj je Kijev oslobodio više od 3000 kilometara četvornih teritorija za samo nekoliko dana.

Na pitanje hoće li Putin narediti opću mobilizaciju zbog toga, Peskov je rekao da se to pitanje treba postaviti ministarstvu odbrane.

Putin za sada nije mobilizirao ruske rezerviste, kojih ima oko dva miliona. Peskov je rekao da Rusija ne vidi nikakve izglede za mirovne pregovore s Ukrajinom ni osnove za to.

Rekao je također da se ne razgovara o mogućoj demilitarizaciji nuklearke Zaporožje, što je preporučila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je ovaj mjesec posjetila nuklearku.

Šutnja Moskve o porazu

Munjeviti ukrajinski uspjesi u Harkovskoj oblasti najveći su ruski poraz od povlačenja iz predgrađa Kijeva u travnju. Rusija je ostala bez ključnih logističkih tačaka za opskrbu svojih snaga na istoku Ukrajine. 

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu i izostanak objašnjenja o tome što se dogodilo izazvali su veliku ljutnju kod nekih komentatora koji podržavaju rat i ruskih nacionalista na društvenim medijima.

Dok su ruske snage u subotu napuštale grad za gradom, Putin je otvorio najveći panoramski kotač u moskovskom parku, a u povodu osnivanja grada 1147. upriličen je bio velik vatromet iznad Crvenog trga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare