Pakleni Šund

Pet filmova koji su najveći favoriti za Oscara

​Svemirska bajka “Dune”, tinejdžerska hronika s ukusom ‘70-ih “Licorice Pizza”, i nova verzija mjuzikla “West Side Story” u režiji Steven Spielberg postali su favoriti za holivudske nagrade koje će se dodjeljivati u predstojećim mjesecima, nakon što su u četvrtak nominovani u raznim samostalnim izborima filmske industrije.

Sva tri filma su zaradila nominacije udruženja reditelja, producenata i scenarista, što ih čini izglednim kandidatima i za najprestižniju nagradu – Oscar. Svečana dodjela zlatnih statua će ove godine biti u vrlo kasnom terminu, nakon što je odložena za 27. mart, a Akademija filmskih umjetnosti i nauke će nominacije objaviti 8. februara.

Uz spomenute filmove, među najvećim favoritima za Oscara nalaze se još dva filma koja su zaradila nekoliko nezavisnih nominacija, a to su “Belfast” i “The Power of the Dog”.

PROČITAJTE  Netflix otpušta 150 uposlenika nakon gubitka pretplatnika

Stručnjaci smatraju Američko udruženje redItelja vrlo pouzdanim indikatorom za Oscare, jer su pobjednici u njihovom izboru u posljednjih 18 godina u 16 navrata osvojili i zlatnu statuu.

Ovogodišnji kandidati za nagradu Američkog udruženja reditelja su Kenneth Branagh za “Belfast”, Jane Campion za “The Power of the Dog”. Denis Villeneuve za “Dune”, Paul Thomas Anderson za “Licorice Pizza” i Steven Spielberg za “West Side Story”.

Istih pet filmova nominovano je u četvrtak i za nagradu Udruženja producenata. Ova nagrada je ustanovljena 1990. godine, a od tada je samo jedan dobitnik Oscara za najbolji film ostao bez nominacije u tom izboru. Radilo se o filmu “Braveheart” koji je Oscarom nagrađen 1996.

PROČITAJTE  Raportova recenzija nedjeljom | The Northman: Krvava priča o osveti Vikinga

Od filmovima koji su često spominjani kao potencijalni kandidati za Oscara, na listi nominovanih se nisu pojavili “Macbeth” u režiji Joel Coen i “House of Gucci” koju je režirao Ridley Scott.

Za nagrade Udruženja scenarista od spomenutih filmova boriće se “Dune”, “Licorice Pizza” i “West Side Story”, dok “Belfast” i “The Power of the Dog” nisu da budu nominovani, prenosi B92.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare