SDA oko presude Novaliću Fadil Novalić afera Respiratori Sud BiH respiratora
Kriminal

Pet malina respiratora stiglo je neispravno, Novalić nikad nije pokrenuo utuženje i proces povrata novca!?

Dok sad već bivši premijer FBiH Fadil Novalić čeka konačnu presudu za nabavku respiratora, ovaj slučaj idalje otvara mnoga pitanja.

Prije nekoliko Radio Slobodna Evropa objavio je članak o tome gdje se sad nalazi 100 malina respiratora koje je nabavio Novalić zajedno sa Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom.

Za kriminalnu nabavku ukupno su dobili 15 godina zatvora.

Međutim, osim što je RSE dobio potvrdu onoga što se već znalo – da su neupotrebljivi respiratori spakovani i ne koriste se više ni na KCUS-u (ustanova koja ih je jedina i koristila), dobili su zanimljivu dodatnu informaciju – 5 respiratora nije u nikad bilo u funkciji.

“Preostalih pet je, tvrde, kod autoriziranog predstavnika ovog modela za BiH, firmi “Profesional Medic” u Beogradu. Odgovora, također, nije bilo ni na pitanje RSE zašto je pet respiratora u beogradskoj firmi koja je predstavnik za BiH”, navodi se u članku.

No, Raport saznaje da se radi o pet respiratora koji su iz Kine isporučeni kao neispravni. I oni nikad nisu popravljeni.

Prema našim informacijama, tih pet respiratora je skriveno u podrumu predstavništva kompanije ‘Profesional Medic’ u BiH.

Ono što se čini skandaloznim jestu informacije Raporta po kojima je FUCZ (koja je po Novalićevom nalogu i nabavila respiratore) uopće nije pokrenula proces tuženja isporučiocu po pitanju neispravne robe.

Navodno su neispravne respiratore službenici FUCZ-a odnosno Komisije za popis roba FUCZ slikali i sve zadokumentirali u izvještaju. No, Novalić nikad nije pokrenuo povratak para. Jer bi to morao raditi preko Srebrene maline koja ih je zvanično uvezla.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare