BHDoktor

Pet pozitivnih stvari koje će vam se dogoditi ako izbacite bijeli hljeb iz prehrane

Ako izbacite bijeli hljeb iz prehrane, svijet će postati ljepši. Odricanjem od bijelog hljeba primijetit ćete pozitivnu promjenu

Bijeli hljeb jedna je od najnepopularnijih namirnica zdrave prehrane i jedna od prvih koju biste trebali izbaciti ako želite skinuti višak kilograma. No, teško je proći ujutro pored pekare iz koje se širi zamamni miris toplog bijelog hljeba, kroasana, slanaca, kiflica… Svi su oni većim dijelom napravljeni od bijelog brašna.

Ako izbacite bijeli hljeb život će vam biti ljepši

Ovdje se zapravo manje radi o boji, a više o sastojcima sirovine. Naime, bijeli hljeb se pravo od brašna koje je rafinirano kako bi se uklonile mekinje i klice (najkorisniji sastojci za organizam). Stoga, konzumacijom bijelog hljeba u svoje tijelo unosite jednostavne ugljikohidrate. Prazne kalorije zbog kojih se debljate, ali i još više žudite za tom vrstom hrane i šećerom.

Najbolje bi bilo izbaciti iz prehrane jednostavne ugljikohidrate i prekinuti začarani krug žudnje za ovim nezdravim namirnicama. U nastavku donosimo pet sjajnih učinaka za tijelo, ali i psihu, koje su rezultat izbacivanja bijelog hljeba iz prehrane.

Poboljšat će vam se raspoloženje

Izbacite li bijeli hljeb iz prehrane, svijet će postati ljepši. Isplati se, zar ne? Odricanjem od bijelog hljeba primijetit ćete pozitivnu promjenu u svom raspoloženju. "Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je vezu između prehrane bogate namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, poput bijelog hljeba i depresije kod žena u postmenopauzi", kaže za porta Eat This Not That registrirana dijetetičarka Elysia Cartlidge.

Bijeli kruh je hrana s visokim glikemijskim indeksom s vrijednošću. Izbacivanjem bijelog kruha i prelaskom na namirnice nižeg glikemijskog indeksa, dolazi do kemijskih reakcija u tijelu koje ublažavaju depresiju i poboljšavaju raspoloženje, objašnjava Cartlidge.

Izgubit ćete kilograme

Ako želite smršavjeti, zamjena bijelog hljeba hranjivim alternativama od cjelovitih žitarica pomoći će vam u tome.

Zamijenite bijeli hljeb ugljikohidratima bogatim vlaknima i hranjivim tvarima poput cjelovitih žitarica, smeđe riže, kvinoje ili batata. Tako ćete se osjećali sito, unositi u organizam više vlakana i potaknuti metabolizam i peristaltiku crijeva.

Stabilizirat će vam se šećer u krvi

Bijeli hljeb se brzo probavlja i može uzrokovati brze skokove šećera u krvi nakon kojih slijede nagli padovi, a to znači naleti energije, a potom umor. "Integralni hljeb ili drugi neki hljeb od cjelovitih žitarica ima niži glikemijski indeks što osigurava bolju kontrolu šećera u krvi, odnosno izostanak skokova i padova energije. Osim toga, duže ćete biti siti", kaže za nutricionistkinja Lisa Andrews. Hrana bogata vlaknima također pomaže da šećer u krvi sporije raste i pada jer prerada vlakana usporava proces probave.

Imat ćete više energije

Ako na poslu tražite mjesto gdje biste krišom odspavali, odnosno hvata vas kriza u nekom trenutku, možda je vrijeme da promijenite doručak. I prestanete jesti sendviče od bijelog hljeba, slasne kroasane, slance i ostale pekarske proizvode.

Budući da se bijeli hljeb brzo razgrađuje, daje energiju odmah nakon jela, no i "spušta vas" nešto kasnije. "To bi mogla biti dobra stvar prije odlaska na trčanje ili vježbanje. Budući da ima malo vlakana, neće uzrokovati probavne smetnje tokom treninga", kaže nutricionistkinja Christina Laboni.

Ali, ako vam je teško držati oči otvorene tokom popodnevnog sastanka, odnosno jedno dva sata nakon doručka, zamjena bijelog hljeba hljebom od cjelovitog zrna ili hljebom bogatim vlaknima, dobra je ideja. Ovaj hljeb osigurat će vam konstantnu energiju, odnosno neće biti oscilacija i jakog umora, zahvaljujući sporijoj probavi vlakana.

Kolesterol

Ako ne možete spustiti loš kolesterol i trigliceride, iako ste izbacili masnoće iz prehrane, pokušaj s bijelim hljebom, odnosno izbacite i njega. Isto kao što se višak masnoće može pohraniti kao kolesterol i trigliceridi u tijelu, isto se događa i s viškom šećera iz rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog hljeba.

Zamjena bijelog hljeba s integralnim hljebom može pomoći u snižavanju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da zamjena rafinirane hrane za hranu od cjelovitih žitarica može smanjiti ukupni kolesterol za dva posto i LDL kolesterol za pet posto.

Iako se ovo može činiti kao malo poboljšanje, smanjenje LDL kolesterola za samo jedan postotak može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara do 23 posto.