Svijet

Pfizer ljut na Belgijance zbog objave cijena vakcina na Twitteru: To je kršenje poslovne tajne!

Američki proizvođač lijekova Pfizer požalio se na povredu povjerljivosti podataka nakon što je belgijska političarka objavila cijene i broj doza vakcina protiv covida-19 koje je vlada naručila, prenijela je belgijska štampa.

Belgijska državna tajnica Eva De Bleeker na Twitteru je objavila tablicu s brojem doza i cijenom po dozi vakcine, nakon 30-satne rasprave o budžetu u parlamentu. Naknadno je izbrisala svoj tweet.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, čiju su vakcinu protiv covida-19 zapadni regulatori prvo odobrili, nalaze se u grupi dobavljača vakcina za Evropsku uniju, uključujući Belgiju.

Glasnogovornica američkog proizvođača lijekova za zemlje Beneluxa Elisabeth Schraepen rekla je za belgijski dnevnik Le Soir da objava detalja predstavlja kršenje poslovne tajne.

“Te su cijene u ugovoru s Evropskom komisijom pokrivene klauzulom o povjerljivosti”, rekla je Schraepen.

Tablica koju je nakratko objavila De Bleeker pokazuje da je belgijska vlada platila 12 eura po dozi i da je kupila oko pet miliona doza Pfizer/BioNTechove vakcine.

Upućeni su izvori za Reuters rekli da je EU pristao platiti 15,50 eura po dozi vakcine Pfizer/BioNTecha.

U belgijsku cijenu nisu uračunate stotine miliona eura nepovratnih pologa koje je EU uplatio proizvođačima kako bi osigurao vakcine, objasnio je jedan dužnosnik EU za Reuters.

Vlade zemalja EU plaćaju ostatak iznosa kada naruče svoje doze.

“Ne možemo ništa reći o ovom slučaju, sve u vezi sa vakcinama i cijenama pokriveno je klauzulama o povjerljivosti, u interesu društva i u interesu pregovora koji se vode”, rekao je na brifingu u petak novinarima glasnogovornik Evropske komisije.

Glavno udruženje belgijskih proizvođača lijekova objavilo je da curenje informacija smatra “ozbiljnim kršenjem klauzule o povjerljivosti” koje šteti vladi.

Evropska agencija za lijekove saopćila je da će se odbor stručnjaka sastati 21. decembra kako bi analizirao vakcinu Pfizer/BioNTecha, a vakcinacija bi u EU moglo započeti 27. decembra.Povezani postovi: