Nauka

Pfizer objavio da je njihova vakcina sigurna i za djecu od 5 do 11 godina

Pfizer je objavio da je ispitivanje druge i treće faze pokazalo da je njihova vakcina protiv korone sigurna te da je proizvelo snažan imunološki odgovor, odnosno stvorilo dovoljno antitijela za zaštitu kod djece u dobi od 5 do 11 godina.

Ovo su prvi takvi rezultati objavljeni za ovu dobnu skupinu za vakcinu američkog proizvođača. No napominju da podaci još nisu recenzirani ni objavljeni, piše CNN.

Iz Pfizera dodaju da se rezultati ispitivanja uskoro planiraju predati američkoj Agenciji za hranu i lijekove radi odobrenja za hitnu upotrebu.

Ispitivanje je obuhvatilo 2268 učesnika u dobi od 5 do 11 godina i koristili su dvije doze vakcine primijenjene u razmaku od 21 dan.

U ovim ispitivanjima korištena je doza od 10 mikrograma manja od doze od 30 mikrograma, koja se koristila za osobe starije od 12 godina.

“Doza od 10 mikrograma pažljivo je odabrana kao poželjna doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost u djece od 5 do 11 godina”, piše u Pfizerovom saopćenju.

Imunološki odgovori sudionika mjereni su promatranjem neutralizirajućih nivoa antitijela u krvi i usporedbom tih razina s kontrolnom skupinom od 16 do 25 godina koja je dobila dvije doze s većom dozom od 30 mikrograma.

Pfizer dodaje da su razine antitijela dobro usporedive sa starijim ljudima koji su primili veću dozu, pokazujući “snažan imunološki odgovor u ovoj skupini djece mjesec dana nakon druge doze”.

“Nadalje, vakcina protiv korone dobro se podnosila, a nuspojave su općenito bile usporedive s onim uočenim kod učesnika u dobi od 16 do 25 godina”, navode iz Pfizera.

Glasnogovornik Pfizera također je potvrdio da nema slučajeva miokarditisa.

Pfizerova vakcina trenutno je odobrena za osobe u dobi od 16 i više godina, a odobreno je za upotrebu kod osoba od 12 do 15 godina. Dodaju da očekuju rezultate ispitivanja za djecu u dobi od šest mjeseci “već u četvrtom tromjesečju ove godine”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare