Pfizer traži hitno odobrenje vakcine protiv korone

120

Pfizer od američkih regulatora traži vanredno odobrenje za svoju vakcinu te se nadaju da bi već početkom decembra vakcina mogla u upotrebu, prenosi AP.

“Želimo isporučiti što sigurniju i što djelotvorniju vakcinu i to što hitnije”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Washington Post navodi da će Pfizer biti prva firma  koja će zatražiti hitno odobrenje što je pozdravio ministar zdravstva riječima da bi to bilo svjetlo na kraju tunela. I Washington Post navodi da ovaj potez znači da bi vakcina mogla postati dostupno već kroz koju sedmicu.

“Pomoć je na putu”, dodao je Anthony Fauci, uoči Pfizerove najave.

Pfizer je prije dva dana objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja vakcine koju je razvio u saradnji s firmom BioNTech potvrdili da je 95 posto djelotvorna, te da će zahtjev za vanrednim odobrenjem tražiti u narednim danima.

Farmaceutska firma je objavila kako su rezultati djelovanja vakcine koju je razvila s njemačkim BioNTechom dosljedni u raznim dobnim i etničkim grupama te da nema većih nuspojava.

Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, viša je od 94 posto, dodala je firma.

Konačna analiza dolazi samo sedmicu nakon što su prvobitni rezultati pokazali da je to cjepiva djelotvorna u više od 90 posto slučajeva.

Pfizer je otkrio da je imao 170 slučajeva zaraze na uzorku od više od 43 hiljada ispitanika, od kojih je 162 bilo među onima koji su primili placebo, a 8 u grupi koja je vakcinisana. Desetero ljudi razvilo je teške simptome covida-19, među njima jedna osoba koja je primila vakcinu.

Više od 2 posto vakcinisanih osjetilo je umor, a nakon druge doze taj postotak je narastao na 3,7 posto. Stariji ispitanici imali su manje nuspojava nakon vakcine.

Pfizer i BioNTech će podatke ispitivanja predstaviti regulatornim agencijama širom svijeta, kao i recenziranom naučnom časopisu.

Firme su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 miliona doza vakcine, što je dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi, a u idućoj godini do 1,3 milijardi doza.