Politika

PIC najstrožije osudio korake RS o “mirnom razlazu” BiH: Razdorna retorika skreće pažnju sa stvarnog posla koji je pred liderima

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) na najstrožiji mogući način osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. “mirna disolucija” Bosne i Hercegovine, a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, saopćeno je danas.

“Uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu. UO PIC-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabiliziraju zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju uraditi na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava te provedbi izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana”, saopćili su iz PIC-a.

Dodaju da su nesigurnost i nestabilnost, i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima.

PROČITAJTE  Cvijanović: Ko su Džaferović i Komšić da traže smjenu Dodika? Dosadilo nam je to

“UO PIC-a ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, Ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH“, piše u saopćenju PIC-a.

Dalje se ističe da je teritorijalni integritet BiH garantovan Općim okvirnim sporazumom za mir.

“Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantiran je Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, i njena unutrašnja struktura se jedino može mijenjati u skladu sa Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati. Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti koje imaju za cilj disoluciju ili secesiju, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opći okvirni sporazum za mir. Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat je isto tako destabilizirajuća i neprihvatljiva“, stav je PIC-a.

PROČITAJTE  Nikšić: Trojka iduće sedmice o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH

U nastavku saopćenja se navodi da stanovnici Bosne i Hercegovine žele da njihovi politički lideri i predstavnici prestanu sa ovom opasnom retorikom i da se umjesto toga fokusiraju na hitnu borbu protiv pandemije Covida-19, jačanje vladavine prava i provođenje ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule ovu zemlju naprijed na njenom evropskom putu, na koji su se svi više puta obavezali.

Na kraju saopćenja je napomena da se Ruska Federacija ne slaže s ovom izjavom.Povezani postovi: