Zdravlje

Piće koje gotovo svi vole povećava rizik od raka jednjaka

Ljudi koji uživaju u vrućem napitku izloženi su velikom riziku od razvoja raka - ali sve ovisi o tome kako ga pijete.

Istraživači su pronašli vezu između onih koji su pili čaj i kafu s rakom jednjaka.

Liječnici su pronašli vezu između onih koji su pili vrući čaj i kafu i raka jednjaka

Jedan od načina na koji liječnici kažu da možete smanjiti rizik od bolesti je da ostavite tople napitke da se ohlade prije nego ih popijete - kako ne biste oštetili jednjak.

Stručnjaci sa Univerziteta u Cambridgeu kažu da ispijanje prevrućeg napitka može utrostručiti rizik od raka. Pišući u časopisu Clinical Nutrition, liječnici su otkrili da su oni koji vole piti čaj i kafu bili izloženi 2,8 puta većem riziku od onih koji ne piju čaj.

Sudionici su također ispitivani o tome koliko vruću kafu vole, od tople, vruće ili vrlo vruće.

Osobe koje su konzumirale jako vruće piće bile su izložene 4,1 puta većem riziku, dok su one bile izložene 5,5 puta većem riziku. To je u usporedbi s onima koji su samo voljeli topli napitak, koji su imali 2,7 puta veći rizik.

Međutim, medicinari nisu proučavali količinu konzumirane popularne jutarnje namirnice.

Stoga nisu mogli utvrditi je li količina popijenih napitaka također povezana s većim rizikom.

Stručnjaci navode: "Genetska povezanost s rakom jednjaka bila je jača kod onih koji su izjavili da preferiraju tople napitke s kofeinom (4,8 puta više) u odnosu na tople napitke bez kofeina (bez povećanja).

"Iako je postojala znatna nesigurnost u potonjoj procjeni zbog manjeg broja pojedinaca koji preferiraju pića bez kofeina."

Dr. Paul Carter, kliničar sa Univerziteta u Cambridgeu, koji je vodio studiju, rekao je: “Budući da je kafa jedno od najčešće konzumiranih pića u svijetu, istraživanje mogućih zdravstvenih prednosti i rizika od kafe je ključno.

"Naša studija, iako ohrabrujuća za većinu vrsta raka, pruža uvid u to da kafa potiče rak jednjaka i sugerira da bi to moglo biti povezano s toplinskim povredama.

"Ubuduće, rizik od gutanja vruće hrane i njen učinak na jednjak zahtijeva dodatnu pozornost."

Prethodne studije otkrile su da oni koji piju tri šalice kafe svaki dan imaju trećinu manje šanse da umru mladi.

Ljubitelji kafe imaju čak i zdravstvene prednosti ako dodaju šećer.

Dr. Dan Liu, s Južnog medicinskog univerziteta u Kini, rekao je: "Naša je studija otkrila da odrasli koji su svaki dan pili umjerene količine kafe zaslađene šećerom imaju oko 30 posto manje šanse da umru od bilo kojeg uzroka u usporedbi s onima koji ne piju kafu."

Poznavatelji kafe u studiji su se suočili s manjom opasnošću od raka ili srčanih bolesti. A instant, mljevene i verzije bez kofeina povezane su s manjim rizikom smrti.

Prijašnja istraživanja pokazala su da oni koji piju mogu imati nižu stopu dijabetesa tipa 2, Parkinsonove, Alzheimerove i bolesti jetre.