Politika

Pilav: Broj smrtnih ishoda u KS “ne iskače” u odnosu na ostale kantone u FBiH

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, izjavila je danas da je do sada u Kantonu Sarajevo 50 pozitivnih osoba, od čega su dva retestirana.

“To znači da se radi o našim sugrađanima koji su ponovno testirani, u fazi su oporavka i nažalost su još pozitivni”, kazala je Pilav.

U posljednja 24 sata testiranih je 58, a četvero je pozitivnih.

Kada su u pitanju oporavljeni, njih je još uvijek dvoje, a broj hospitaliziranih na klinici na Podhrastovima je osam.

“Na respiratoru je jedna osoba i dvoje sa nešto blažom kliničkom slikom i oni su još u fazi oporavka”, istaknula je Pilav.

“Zadovoljni smo da se nije desila ekspanzija broja oboljelih. Mi prolazimo duži period izolacije od 14 dana, odnosno ulazimo u drugi period izolacije. Jako smo zadovoljni postignutim rezultatima, to su rezultati blagovremeno provedenih zdravstvenih mjera”, rekla je Pilav.

PROČITAJTE  Planirate li putovati? Austrija sprema velike promjene vezano za covid potvrde

Ona je kazala i da je zdravstveni sistem spreman.

„Ukupno do sada u KS su umrle četiri osobe, u Federaciji BiH 21 osoba. Broj smrtnih ishoda u KS “ne iskače” u odnosu na ostale kantone u FBiH. Gledajući presjek broja oboljelih i smrtnih ishoda u FBiH nije tako veliki broj u odnosu na region. Smrtni slučajevi će se uvijek dešavati, no u zdravstvenim ustanovama postoji dovoljan broj opreme i za ovaj scenarij ima dovoljno kapaciteta“, kazala je Pilav.

Apelirala je na građane da bez obzira na lijepo vrijeme ne izlaze iz kuća.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare