Politika

Pilav: Dvije osobe u bolnici na Podhrastovima u potpunom oporavku, očekuje se otpust

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, prof. dr. Aida Pilav je na današnjoj zajedničkoj press-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS kazala kako su u samoizolaciji trenutno 1.054 osobe, dok je iz samoizolacije izašlo 2.680 osoba.

Prof. dr. Pilav podijelila lijepu vijest sa sugrađanima: Dvije osobe u bolnici na Podhrastovima u potpunom oporavku, očekuje se njihov otpust.

“U posljednja 24 sata potvrđeno je da je pet osoba pozitivno”, istakla je prof. dr. Pilav.

odala je kako se i prethodna 24 sata testirao sličan ili isti broj osoba kao i tokom cijele prethodne sedmice, te da su i rezultati bili sa sličnim ili istim brojem pozitivnih osoba.

Navela je kako je ukupan broj testiranih u Kantonu Sarajevo 640, pri čemu je sa jutrošnjim podacima ukupno pozitivnih 46, od čega je jedan retestirani.

“Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, konkretno u bolnici na Podhrastovima, smješteno je sedam naših sugrađana, jedna osoba je na respiratoru, dok su dvije osobe u potpunom oporavku i očekujemo njihov otpust”, najavila je prof. dr. Pilav.

Istakla je da je sretna što sa javnosti može podijeliti jednu finu vijest, jer od 46 oboljelih u Kantonu Saraevo imamo dva potpuna oporavka pacijenata, te se čekaju još dva retestiranja za koja će se, nadamo se, za narednih 48 sati moći reći da su oporavljeni.

Odgovarajući na novinarska pitanja, prof. dr. Pilav je izvijestila o karantenskom smještaju naših sugrađana koji su sinoć stigli iz Švedske.

“Radi se o 62 bh. državljanina koji su smješteni u Studentski centar na Bjelavama. Dakle, za njih je napravljen sanitarni koridor, sačekala ih je epidemiološka ekipa i sve je provedeno u skladu sa dogovorom sa Kantonalnom upravom civilne zaštite, u pratnji pripadnika MUP-a i sa podrškom ekipa Hitne medicinske pomoći. Pregledani su od strane kolega iz Hitne, a od jutros to rade kolege iz domova zdravlja. Naš prvi pregled govori o tome da niko od njih nema nekakve posebne poremećaje zdravstvenog stanja”, obrazložila je prof. dr. Pilav i saopćila kako će se narednih dana javnost redovno informisati o njihovom zdravstvenom stanju.

Kada je riječ o jučerašnjoj smrti kolege epidemiologa, prof. dr. Pilav nije željela komentarisati postavljena pitanja, već je samo rekla da se, nažalost, radi o još jednom smrtnom ishodu, a kojih je u Kantonu Sarajevo do sada bilo četiri.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare