Životni stil

Pita od jabuka sa starinskim šmekom

Sastojci:

500 g tanjih kora za pitu

Fil:

1 kg narendanih jabuka (nakiselih)

3 kašike griza

2 kesice vanilin šećera

1/2 kesice cimeta

suho grožđe

mljevena plazma

Preliv:

1 dl ulja

2 dl vode

200 g šećera

malo soka od limuna

Za posipanje:

šećer u prahu

vanilin šećer po ukusu

Priprema:

1: Vodu, šećer i ulje kuhati do vrenja i posluhe nekoliko minuta dobijeni sirup skinuti sa vatre. Ohlađen će poslužiti kao dobar preliv za ispečenu pitu.

2: Jabuke oguliti i izrendati, pa dodati, griz, vanila šećer i cimet. Sve promiješati i fil za pitu je gotov.

3: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Provjeriti da li njihova veličina odgovara dimenzijama pleha u kojem će se pita peći, pa ih po potrebi prilagoditi. Uzeti tri kore, svaku premazati rastvorom ulja i mineralne vode i slagati jednu preko druge. Na svaku treću ravnomjerno rasporediti već pripremljen fil od jabuka, a preko njega posuti mljevenu plazmu i suho grožđe. Fil se ravnomjerno rasporedi na 2/3 površine (svake treće kore), pa se sve tri zajedno urolaju, od nafilovanog ka praznom dijelu. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Redati ih u dobro zamašćen pleh, pa ih na kraju nanovo premazati rastvorom ulja mineralne vode.

4: Peći u rerni 30 minuta na 200 stepeni (dok ne porumeni). Na kraju, ispečenu i još vrelu pitu preliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se ohladi.