Svijet

‘Pitajte me šta god želite’: Putin uskoro izlazi pred narod, prošle godine dobio je milione pitanja

Početne pripreme su u toku. Događaj nećemo pomicati ni odgađati, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov na novinarsko pitanje “Hoće li predsjednik Putin i ove godine održavati svoju tradicionalnu ‘pitajte me šta god želite’ presicu pred narodom’.

S izuzecima u 2004. i 2012. godine, Putin je svake godine svoje vladavine, počevši od 2001., izlazio pred narod i novinare i onda bi satima odgovarao na njihova pitanja. Naprimjer, prošle godine dobio je više od dva miliona pitanja građana Rusije, piše Newsweek.

‘Otvoreni forum’ ili ‘Direktna linija s predsjednikom’ kako ovaj događaj zovu u Rusiji, jedan je od najpopularnijih TV ‘eventova’ u državi, iako postoje brojni dokazi kako su publika, ali i pitanja, pripremljena i odobrena prije nego što dođu pred Putina. U početku je stizalo oko pola miliona upita građana, a brojka je u jednom trenutku došla i do 3,5 miliona.

“Još moramo odrediti tačan datum”, dodao je Peskov. Očekuje se da bi to moglo biti kroz dva mjeseca. Prošle godine događaj je održan 30. juna. Naravno, sve ruske televizije prenose ga uživo, ma koliko dugo on trajao..

Prošle godine Putin je odgovorio i na pitanje o odnosu sa Zelenskim.

“Rusi i Ukrajinci su jedan narod”, rekao je tad Putin, što je izazvalo reakciju Kijeva koji je poručio kako su to dvije odvojene države i naroda. Nekih osam mjeseci kasnije, započela je invazija.

Invazija bi, očekuje se, trebala dominirati i na ovogodišnjem ‘sastanku s Putinom’. Brojne sankcije zapada, broj poginulih vojnika, ‘rok trajanja’ posebne vojne akcije… Sve su to stvari koje ruski narod zanima. I sva ta pitanja će, barem u nekom cenzuriranom obliku, doći pred Putina.

“Jednopolarni svijet dolazi svojem kraju. Moramo biti spremni i funkcionirati shodno. Svijet se mijenja i to jako brzo, mi ćemo biti spremni”, rekao je Putin prošle godine.

Sad, s ovim vremenskim odmakom, ove njegove riječi lako je protumačiti i kao najavu invazije koja je u toku od 24. februara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare