Magazin

Pizza nikada ne može da dosadi, ali da li je zdrava?

Šta može biti ukusnije od sočne pizze koja je upravo izvađena iz rerne i servirana na prelijepom tanjiru, ukrašena svježim začinskim biljem?

Mnogo volimo pizzu i sa sigurnošću možemo reći da je ovo hrana koju možete jesti svaki dan, a evo i zašto.

Kada neko kaže da je pizza loša, ne slušajte ga. Mnogo je zdravija od tipične brze hrane poput hamburgera i pomfrita koji je pržen u pregrijanom starom ulju.

Naravno, riječ je o pravoj italijanskoj pizzi sa kvalitetnim sastojcima i umjerenošću u svemu - debljini tijesta i količini sastojaka.

Ovdje imate i meso, i povrće sa svojim vlaknima, i tijesto koje sadrži mnogo korisnih materija, kao i sosove, koji često sadrže začinsko bilje koje je blagotvorno za organizam.

Generalno, skladište elemenata u tragovima, ako je pizza, ponavljamo, napravljena u dobrom restoranu ili kod kuće od kvalitetnih proizvoda. Ona je ukusna u svakom stanju.

Topla pizza iz rerne koja miriše na začine i toplinu, ili ohlađena - pizza je dobra u svakom stanju. Hladna pizza je na neki način još bolja, barem ima mnogo obožavaoca.

Kada se sir stvrdne, poprima sasvim drugačiji ukus. Pored toga, kada je hladna, nećete se umazati sosevima i pogodnija je za jelo.

Lako se priprema

Uopće nije neophodno pratiti recepte eminentnih italijanskih kuhara da biste pripremili ukusnu pizzu. To je zapravo vrlo jednostavno jelo.

Tijesto se mijesi samo nekoliko minuta, zatim treba da odstoji (u zavisnosti od recepta), zatim treba dodati bosiljak, sjeckani paradajz i mozzarelu, staviti u rernu 10-15 minuta, i najjednostavnija pizza je spremna.

Pizza brzo zadovoljava glad

Pizza ima prilično visok sadržaj kalorija, od 240 do 300 na 100 grama, a to je od 15 do 20% dnevne potrebe. Zato uživajte, ali se kontrolišite kako se ne biste ugojili.

Može se naći bilo gdje u svijetu

Gdje god da odete, bilo da se radi o planini ili vrućim tropskim gradovima, tamo ćete najvjerovatnije pronaći pizzeriju.

Glavna stvar koju treba imati na umu je da lokalno stanovništvo može staviti određene sastojke po svom nahođenju, tako da je najbolje pročitati sastojke prije naručivanja.

Nema neprijatan miris

U pizzi, svi sastojci su izbalansirani i dopunjavaju jedni druge kako bi stvorili dobar ukus. I, što je dobro, poslije pizze neće biti neprijatnog zadaha koji plaši sagovornike.

Zbog toga, pizzu možete pojesti prije sastanka.

Teško je prikriti jeftine sastojke

Ako ste ikada jeli jeftinu smrznutu pizzu koju treba ponovo zagrijati u mikrotalasnoj pećnici, onda znate koliko je lošeg ukusa.

Pošto se radi o jednostavnom jelu, teško je prikriti nekvalitetne sastojke, pa se pizzerije trude da za pripremu izaberu sastojke bar prosječnog kvaliteta.

Nikada ne može da dosadi

Povrće, meso, sir, giljive - sa raznim varijacijama preliva, pizza je jedno od rijetkih jela koje nikada ne može da dosadi. A ako naučite da je sami pripremate, radit ćete to češće nego samo vikendom, prenosi Prva.rs.

Bilo kako bilo, mnogo je realnije da bi pizzu ipak trebalo konzumirati povremeno i to u nekoj najzdravijoj mogućoj varijanti.