Muzika

Pjevač Alen Hrbinić: Treba imati svoj primjer i uzora, ali nikako biti kopija

Alen Hrbinić već skoro tri decenije gradi svoju muzičku karijeru. Još kao dječak je pokazivao veliku ljubav prema pjevanju i to je prepoznala i njegova učiteljica u osnovnoj školi.

“Moj lijep glas otkrila je učiteljica Rabija Softić kod koje sam bio prvi glas u horu. Još kao dječak počeo sam se družiti sa gitarom i znao sam već tada da će me muzika pratiti cijeli život. Prve nastupe sa bendom imao sam u Makedoniji 1992. godine. U Ohridu sam radio kao vojno lice i tamo sam počeo peći zanat”, prisjeća se Alen Hrbinić.

Svoj životni i muzički put nastavio je u Sarajevu, gdje je redovno nastupao po najpoznatijim klubovima.

“Najčešće sam pjevao u Slozi i Kod Bičakčića. Nastupao sam sa nekoliko bendova, u kojima su, između ostalih, bili Mišo Ćirko, Adnan Teskeredžić, Sanjin Lutvić, Almir Buza, Kenan Ferhatović, Vernes Ljuštaku… Dosta mi je pomoglo i učešće na Karaoke Showu na Federalnoj TV. Poslije sam učestvovao i na dva festivala koje je organizirao radio M na čelu sa Mirsadom Ibrićem, gdje sam osvojio i jednu nagradu. Tada mi je teško bilo zaraditi pare da snimam autorske pjesme. Bilo je dovoljno da se preživi i za džeparac”, nastavlja Hrbinić.

PROČITAJTE  Crvena jabuka je "šampion svemira". Izazvali su haos u Srbiji
Dražen Žerić Žera i Hrbinić

Životna prekretnica mu se desila 2010. godine kada je trbuhom za kruhom otišao u Njemačku.

“Nakon što sam se snašao i zaposlio vratio sam se muzici. Otvorio sam i svoj studio gdje sada provodim većinu slobodnog vremena. Počeo sam raditi autorski i polako ali sigurno upoznavao publiku sa svojim radom. Original je uvijek bolji od bilo kakve kopije. Svako ima svoj put i svako na svoj način radi neku pjesmu. Ako idemo nečijim stopama, to za mene nije dobro. Treba imati svoj primjer i uzora, ali kopirati nekog ne ide. Kruna dosadašnjeg rada je objavljivanje albuma “Furam” na kojem se nalaze i dvije pjesme našeg hitmejkera Dine Muharemovića sa kojim me je upoznao moj rođak Nurko Šuvalija. Album je izašao neposredno pred pandemiju, tako da ga nisam mogao na pravi način prezentirati i približiti publici na svirkama. Jedva čekam septembar i zajednički nastup na CMC festivalu sa Draženom Žerićem Žerom sa kojim sam snimio duet “Šta kad poljubaca nema” koji se nalazi na albumu “Crvene jabuke””, završio je Alen.

PROČITAJTE  Dražen Žerić o novom albumu „Crvene jabuke“: CD ima sarajevski šmek, tu je i duet sa Alenom Hrbinićem


Povezani postovi: