oštećena vozila muškarac ulazi u automobil bijeli
Puni Gas

Planirate kupiti polovan auto iz Njemačke? Oprez, oštećena vozila dolaze iz drugih zemalja

Mnogi pretpostavljaju da su polovni automobili iz Njemačke u dobrom stanju i da nemaju skrivenih nedostataka kao oni s domaćeg tržišta. Naime, mnoga vozila su oštećena. Međutim, kada je srbijanski influenser Đorđe Aleksić s YouTube kanala Aleksić Moto pokušao kupiti polovni BMW X6 u Düsseldorfu, otkrio je da je automobil pretrpio ozbiljna oštećenja.

Aleksić je objavio video u kojem je objasnio kako je na njemačkom oglasniku mobile.de našao BMW X6 koji je odlično izgledao. Kontaktirao je prodavača, dobio broj šasije automobila i provjerio ga na carVerticalu – jednom od mogućih načina za provjeru povijesti automobila.

Pogrešan broj šasije

Prema izvještaju, sve je izgledalo u redu i X6 je imao stvarna očitanja kilometraže i samo manja oštećenja. YouTuber je otputovao 2.000 km u Njemačku kako bi kupio željeni automobil i gotovo bio prevaren. Ispostavilo se da je prodavač Aleksiću dao broj šasije drugog automobila.

Kada je provjerio pravi broj šasije automobila, izvještaj o historiji otkrio je ozbiljnu nesreću u prošlosti. Bilo je vidljivo da je BMW bio oštećen u Rumuniji, a vlasnik je to pokušao sakriti.

„Automobil je izgledao savršeno iznutra i izvana, ali nikada ne možete znati koliko je dobro popravljen. Važno je uvijek provjeriti slaže li se broj šasije na automobilu s onim iz dokumenata. Inače možete kupiti pravi škart”, rekao je Aleksić nakon neuspjele kupovine.

Oštećena vozila

Istraživanje koje je napravio carVertical otkrilo je kako ova bizarna situacija u kojoj se automobil prodaje u Njemačkoj, a bio je oštećen u drugim zemljama, nije tako neuobičajena. U 2022. godini, na carVerticalu je provjereno 30.695 automobila čiji su posljednji povijesni podatci registrirani u Njemačkoj.

Što je još zanimljivije, njih 9.997 imalo je neku vrstu aktivnosti zabilježenu u drugim zemljama. To znači da je 4,3% automobila prodanih u Njemačkoj možda bilo korišteno u inozemstvu, čak i ako to njihovi prodavači „zaborave” spomenuti. 16,6% automobila koji se prodaju u Njemačkoj bilo je korišteno u Italiji, 12,7% u Francuskoj i 10,6% u SAD.

Prevare na tržištu polovnih automobila češće su u istočnoj Evropi. No, kupci bi trebali poduzeti mjere opreza i kada kupuju vozila u zapadnim zemljama. Inače je lako dobiti automobil u lošem stanju, a zatim potrošiti mnogo novca na popravke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare