Vijesti

Plaše li se građani BiH Putinovih prijetnji nuklearnim oružjem? Kod nas nema potražnje za tabletama joda, struka kaže da mogu biti opasne

Spominjanje nuklearnog oružja, prijetnje nuklearnim napadom i tenzije koje takve izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove klike dižu, izazvale su globalnu histeriju. U strahu, panici i neizvjesnosti, građani su masovno pohrlili u apoteke, kupujući pripravke kalijevog jodida. U svijetu je, prema pisanju medija, naglo skočila potražnja za jodom, a ništa drugačije nije ni u regionu. Naprimjer, u susjednim Hrvatskoj i Srbiji, skoro je pa nemoguće pronaći ga – već je nestao s polica.

Provjerili smo kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini te da li je i kod nas zabilježen trend stvaranja zaliha lijekova na bazi kalijevog jodida.

Predsjednica Komore magistara farmacije Federacije BiH Zahida Binakaj redovno prati situaciju kada su u pitanju snabdjevenost apoteka i zahtjevi kupaca za određene farmaceutske proizvode. Binakaj za Raport kaže kako se kod nas ne bilježi pojačana potražnja za tabletama joda.

“Nemamo podatke o tome da se u apotekama povećala prodaja lijekova koji sadrže jod. Bitno je istaknuti da se te tablete mogu odmah proizvesti ukoliko imamo supstancu kalijevog jodida te adekvatnu opremu. Građani ne trebaju da se brinu, u slučaju potrebe, lijek se može osigurati”, istakla je Binakaj.

Pojasnila nam je da su ove tablete predviđene za ljude u radijusu od 15 i 20 kilometara od mjesta eventualne nuklearne katastrofe.

“Radi se o tabletama koje se koriste u terapijske svrhe. Naime, tablete joda su su farmaceutsko sredstvo kod pacijenata koji imaju dijagnosticiran karcinom štitne žlijezde. U slučaju izlaganja radioaktivnim izotopima joda, oni se nakupljaju u štitnjači. To nakupljanje povezano je s povećanom mogućnošću razvoja tumora štitne žlijezde, bolesti koja je izlječiva. Da bi se zaustavilo toksično djelovanje radijacijskog zračenja, kao antidot se koriste preparat joda”, kazala je Binakaj.

Šta je kalijev jodid

Kalijev jodid je so stabilnog (neradioaktivnog) joda sa osobinama koje štite štitnu žlijezdu. Može blokirati apsorpciju radioaktivnog joda putem štitnjače, tako što preplavi štitnjaču neradioaktivnim jodom i sprečava unos radioaktivnih molekula, čime smanjuje rizik od nastanka raka štitnjače uzrokovanog radioaktivnim zračenjem.

Kalijev jodid štiti štitnjaču i ne sprečava ulazak radioaktivnog joda u tijelo te ne može spriječiti već nastala oštećenja štitnjače uzrokovana radioaktivnim jodom. Također, može zaštititi štitnjaču samo od radioaktivnog joda – ukoliko radioaktivni jod nije prisutan, upotreba kalijeva jodida nema zaštitni učinak i može narušiti zdravlje.

Važne su i godine

U slučaju izlaganja radioaktivnim izotopima joda stručnjaci su predstavili neke važne podatke:

– Kod izlaganja radioaktivnom jodu, kritičan organ je štitnjača, jer se radioaktivni izotopi joda nakupljaju u štitnjači. To je povezano sa povećanom mogućnošću razvoja tumora štitne žlijezde.

– Nakupljanje radioaktivnih izotopa joda u štitnjači može se spriječiti blokiranjem rada štitnjače primjenom ne-radioaktivnog joda. Međutim, ta mjera je povezana s rizicima od razvoja nuspojava – od utjecaja na rad štitnjače do poremećaja srčanog ritma, poremećaja u probavnom sistemu i drugih.

– Potencijalna korist prevencije jodom najveća je kod mlađe populacije (novorođenčadi, djece i osoba mlađih od 40 godina), no kod primjene joda potrebno je pažljivo praćenje funkcije štitne žlijezde kako bi se izbjeglo trovanje i poremećaji rada drugih organa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare