Region

Plenković: Bez sumnje letjelica je nosila bombu koja je eksplodirala u zemlju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima u Zagrebu s predstavnicima oporbe kako bi ih izvijestio o novim saznanjima o padu bespilotnog drona Tu-141 Striž koji je nosio aviobombu na područje Zagreba, kao i o stavu Hrvatske prema ratu u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka s predstavnicima oporbe, premijer Hrvatske u izjavi je istaknuo kako je svrha održanog sastanka izgraditi što veći politički konsenzus i uskladiti zajednički stav o pravcu djelovanja prema, kako je rekao, ruskoj agresiji i invaziji na Ukrajinu.

Na sastanku je tematizirana sigurnosna, ekonomska, energetska i financijska ugroza koja prijeti području Europske unije i Hrvatske.

Posebna točka sastanka s čelnicima oporbenih stranaka bio je pad bespilotne letjelice prošlog četvrtka malo iza 23 sata u neposrednoj blizini Studentskog doma “Stjepan Radić“ na zagrebačkom Jarunu.

“Prenijeli smo informaciju koja je sada provjerena da je ta bespilotna letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije, da je najvjerojatnije bila riječ o aviobombi. Pronađeni su upaljač i geleri, nedvojbeno je utvrđeno da je ta bespilotna letjelica namijenjena za izviđanje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje”, istaknuo je Plenković.

Premijer je rekao kako je sigurno da je došlo do eksplozije bombe smještene u letjelici, no kako se eksplozija dogodila na nekoliko metara dubine u tlu, zbog čega nisu nastala oštećenja na 50-ak metara udaljenom paviljonu studentskog doma.

“Pronađen je upaljač, geleri, dijelovi te bombe koji su uspoređeni sa sličnim bombama i identificirani”, izjavio je Plenković.

Ponovio je kako je cjelokupna bomba bila težine oko 120 kilograma s oko 45 kilograma eksploziva u sebi.

Hrvatski premijer je rekao da je rekonstrukcijom i uvidom u centralni radarski sustav koji je smješten u Torejonneu u Španjolskoj utvrđeno da je letjelica prvi put radarski detektirana nad Rumunjskom, a potom nad Mađarskom i na kraju na hrvatskim radarima.

Potvrdio je kako naknadna analiza radara pokazuje da je letjelica letjela pravocrtno, ali kako ostaje otvoreno ključno pitanje s koje točno pozicije u Ukrajini je lansirana i od koga, odnosno s kojom namjerom.

Istaknuo je kako zbog slabe radarske refleksije ova letjelica nije doživljena kao prijetnja te kako je letjelica konstruirana da bi bila radarski što manje uočljiva.

“Možda je riječ o pogrešci, možda o sabotaži, a možda je riječ o namjeri”, ponovio je premijer te najavio nastavak forenzike nad crnom kutijom letjelice.

Poručio je kako je nadlijetanje aviona u okviru NATO-ve operacije “Plemeniti štit” nad Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom, ali i Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, pokazatelj da je situacija ozbiljna, ali i da su saveznici u NATO-u spremni pružiti zaštitu svojim državama članicama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare