Vijesti

Plenković: Evropsko vijeće prvi put jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata

Ukrajini smo odlučili dati status kandidata, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon što je 27 država članica Evropske unije donijelo takvu odluku.

Istaknuo je i da je Evropsko vijeće prvi put jasno izrazilo spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata te joj je poslana poruka da hitno pristupi reformi ustava i izbornog zakona.

“Cijelo vrijeme sam to zagovarao. To je i jedini logičan odabir u ovim okolnostima u kojima se Ukrajina našla usljed brutalne ruske agresije zadnjih 120 dana”, kazao je Plenković, prenosi HRT.

Istaknuo je da se popodne raspravljalo i o jugoistoku Europe, zapadnom Balkanu.

“Uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Evropsko vijeće po prvi put jasno izrazilo spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, a za to je potrebno da nas Evropska komisija izvijesti o onim najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije, 14 tačaka.

Iz njih se treba izvući one koje su najvažnije i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini. Za nas je to posebno važno. BiH je naša susjedna država. Pola miliona Hrvata živi u BiH.

Želimo da ona ulovi korak s drugim državama i regije, ali i s Ukrajinom, Gruzijom i Moldovom”, kazao je Plenković.

Poruka je također Bosni i Hercegovini da se hitno pristupi reformi ustava i izbornog zakona kako bi se taj ključni preduvjet, za izbore u listopadu, mogao dovršiti na najbolji mogući način.

“S te strane, gledajući sve okolnosti koje su bile, a bilo je mnogo država koje su bile rezervirane prema BiH, ovo danas je zaista jedan veliki pozitivan signal prema susjednoj BiH, a možemo slobodno reći, zahvaljujući zagovoru Hrvatske”, kazao je Plenković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare