Politika

Plenković: Hrvati iz BiH posebno važni za Vladu i hrvatski narod

Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je u subotu, putem videokonferencije Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, svoju potporu Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj, kazavši pritom kako su Hrvati iz BiH posebno važni za Vladu i hrvatski narod.

Plenković je podsjetio u svom obraćanju da je Vlada uvažila jednu od glavnih preporuka Savjeta, izmjenu Zakona o državljanstvu, što je omogućilo lakše stjecanje hrvatskog državljanstva, što smatra važnim kako bi se mlađe generacije uključile u korpus hrvatskih državljana i na taj način dale svoj doprinos razvoju domovine.

Za Hrvate u Bosni i Hercegovini rekao je kako su konstitutivni narod i najbrojnija hrvatska zajednica izvan Hrvatske, posebno važna za Vladu i za cijeli hrvatski narod.

PROČITAJTE  Magazinović: Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma

“I mi tu privrženost potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini kontinuirano ponavljamo i dokazujemo, ne samo svesrdnom političkom podrškom koja je temeljno pitanje naše aktivnosti prema Bosni i Hercegovini već isto tako i brojnim projektima” koji se provode između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osobito kroz programe suradnje”, ustvrdio je Plenković.

Spomenuo je pritom ulaganjau mostarsku bolnicu, Sveučilište u Mostaru, potporu Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, te potporu nizu projekata diljem Bosne i Hercegovine, bilo da je riječ o teritoriju Federacije ili o Hrvatima u drugim dijelovima zemlje, prenosi Hina.

Četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske održava se 4. i 5. lipnja 2021. godine u pet zasebnih video sastanaka, a matično administrativno-servisno mjesto je Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu.

PROČITAJTE  Liz Truss: Pomažemo u obuci Oružanih snaga BiH. Ne možemo dopustiti da Zapadni Balkan krene unazad

Potporu Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj putem videokonferencije Savjeta dao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare