Region

Plenković: Hrvatska će od EU dobiti 10 milijardi eura pomoći

Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom ekonomskog oporavka koji je izradila Evropska komisija, kazao je danas predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, dodajući da je za Hrvatsku predviđeno 10 milijardi eura.

Plenković je na konferenciji za medije u Banskim dvorima kazao kako su dokumenti što ih je ranije tokom dana predstavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a posebice plan ekonomskog oporavka Unije, važni za sve države članice pa tako i za Hrvatsku.

“Posljedice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko je važna evropska solidarnost, zajedništvo i vodstvo”, kazao je Plenković, dodajući kako je i za sve one koji u to sumnjaju ovo dokaz koliko je dobro biti članicom Evropske unije u situacijama poput sadašnje.

Evropska komisija predstavila je plan pod nazivom “EU sljedeće generacije” koji ima planiranih 750 milijardi eura podrške članicama, a izaći će i s prijedlogom za alociranje 1100 milijardi eura u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira.

“Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi”, potvrdio je Plenković, pojašnjavajući kako je riječ o novcu namijenjenom oporavku hrvatske ekonomije u iduće četiri godine.

Najavio je kako će Komisija predložiti višegodišnji finansijski okvir u kojemu će alokacija za Hrvatsku biti “znatno bolja i izdašnija” od prijedloga koji je bio na stolu u februaru.

Kazao je kako je to rezultat kvalitetnog komuniciranja s Komisijom pa se došlo do “vrlo izdašnih sredstava”.

“Želim poručiti hrvatskoj javnosti da u vremenu krize vidimo značaj članstva u EU i značaj koliko nam evropska sredstva pomažu da se što brže vratimo na put ekonomskog oporavka”, izjavio je hrvatski premijer.

Na pitanje vjeruje li da će sve države-članice EU dati svoju saglasnost na prijedloge Evropske komisije, Plenković je odgovorio potvrdno dodajući kako je to već prije “testirano”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare