Region

Plenković i Pompeo razgovarali o BiH: To pitanje je posebno važno

Američki državni sekratar sastao se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. On je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima.

"Zadovoljstvo mi je da smo imali priliku razgovarati o nizu tema. Činjenicu da smo upravo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska stekne sve preduvjete za ukidanje viznog režima. Nadam se da će i državno ministarstvo zajedno s drugim ministarstva u SAD-u vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani ostati bez tog uvjeta za posjet SAD", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka, prenosi N1 Hrvatske.

"Razgovarali smo i o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska imati svoj terminal za ukapljeni plin. Time smo stavljeni na energetsku kartu Evrope. Razgovarali smo i o međunarodnim temama. Tu bih prvenstveno stavio naglasak na jugoistočnu Evropu. Hrvatska se zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. S aspekta Hrvatske riječ je o malobrojnosti Hrvata", dodaje.

"Zahvaljujem sekretaru Pompeu na posjeti i želimo predsjedniku Trumpu i supruzi brz oporavak", zaključuje Plenković.

Potom se obratio Pompeo.

"Hvala na lijepim željama za predsjednika Trumpa. Hvala vam što ste došli iz Bruxellesa. Čast mi je ovdje biti - rekao je Mike Pompeo te je dodao: "Naši historijski odnosi su daleko stigli u posljednjih 30 godina. Govorili smo o mnogim temama", kazao je i podsjetio na činjenicu da je o važnim sastancima za vrijeme hrvatskog predsjedavanja.

"Razgovarali smo o programu oslobađanja od viza. Opredijeljeni smo za nastavak saradnje. Zahvaljujemo se na vašoj suradnji s NATO-a te plaćanju finansijskih obveza", rekao je državni tajnik.

Upitan o stanju u BiH, Plenković rekao je sljedeće: "Politika prema ovom dijelu Evrope ide u dva pravca: podrška stabilnosti u svim zemljama i podržavanje naših susjeda u evropskim i atlantskim integracijama. Po tome smo postali prepoznatljivi. Za nas je posebno važno pitanje BiH. Smatramo da upravo ta zemlja treba osigurati ravnopravnost svih građana. Zato smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima".