Vijesti

Plenković poručuje BiH: Nemojte da se ponavlja 2006., 2010. i 2018. godina

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je u sinoćmnjoj HTV-ovoj emisiji 1 na 1 kako je ova godina bila prepuna kriza te izrazio nadu da će 2021. biti bolja.

Govoreći o razornim potresima koji su ove sedmice pogodili Hrvatsku Andrej Plenković je zahvalio svim službama, kao i brojnim građanima koji su pohrlili prema Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi dali svoju pomoć. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i ozlijeđenima, piše HRT.

“Ova je godina zaista prepuna kriza”, rekao je Plenković i dodao: “Možemo reći da idemo prema kraju te godine i da se nadamo da će 2021. biti bolja.”

U emisiji je otvorena i tema politike prema BiH, za koju je Plenković rekao da je susjedna i prijateljska država koju respektiraju, za koju žele da ide naprijed prema Evropi i da se interno konsolidira.

PROČITAJTE  Tablete protiv Covida stižu do kraja godine? Krenula velika navala, evo o čemu se tačno radi

“Pritom želimo da prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda budu respektirana i da se ne događaju situacije kakve smo imali 2006, 2010. i 2018. kada je, sasvim jasno, očito, da, primjerice, jedan narod na teritoriju Federacije bira drugome svog člana Predsjedništva”, rekao je Plenković, dodavši da se radi o anomaliji koja nije dobra ni za koga.

“Za nas je to političko pitanje gdje se svi slažemo i mi ćemo na tom pitanju inzistirati i u budućnosti, i to ne protiv BiH, nego za BiH. I sva tri naroda, i ostale”, poručio je Plenković. Naglasio je da se rješenje problema krije u promjeni izbornog zakona.

“To nije nešto što se ne može riješiti. To mora doći iznutra, iz BiH, ne izvana”, dodao je.

PROČITAJTE  Dodik: Nastavljamo raditi po planu, od 26. oktobra počinje novi ustavni poredak

Odgovarajući na pitanje hoće li se mijenjati odnosi s SAD-a nakon promjene vodstva Plenković je rekao da su naznake vrlo jasne, pogotovo na vanjskopolitičkom planu, da će novi predsjednik Joe Biden donijeti svojevrsno vraćanje SAD u multilateralne okvire. Smatra da smo s Kinom razvili vrlo kvalitetne odnose.Povezani postovi: