Region

Plenković: Put samostalnosti je bio jako težak. Zbog rata smo izgubili 15 godina razvoja

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas, povodom 30 godina samostalnosti Hrvatske, da je zbog rata ova država izgubila najmanje 15 godina razvoja i da se tek 2004. vratila na nivo BDP-a koju je imala uoči rata.
Ocjenio je da je ulazak Hrvatske u EU istorijski uspijeh, ali i da je prednosti članstva država počela snažnije da koristi tek 2016., kada je on došao na čelo vlade.

Napominjući da ova konferencija dolazi u vreme pandemije korona virusom, koju je nazvao najvećim izazovom od Domovinskog rata, Plenković je rekao da će klimatske promene u narednim decenijama izazvati znatno veće društvene, političke i ekonomske poremećaje od pandemije.

PROČITAJTE  U EU se dešava nezamislivo: Evropski parlament sprema tužbu protiv Evropske komisije

„Hrvatski put prema samostalnosti bio je težak i zahtjevan, ali godine pred nama neće biti ništa lakše ako se ne budemo već sada pripremali za svet koji dolazi“, poručio je Plenković.

Istakao je da nema razloga da se građani ne vakcinišu i dodao: „Ako se dogodi četvrti talas i novi soj, sviraće se ofsajdi i bez VAR-a i penali za najmanji propust u 16-ercu – zemlje će reći svojim građanima ‘ne idite u Hrvatsku'“.Povezani postovi: