Region

Plenković u Davosu najavio susret sa Vučićem

Plenković Vučićem, Hrvatska, Srbija,

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da želi normalizaciju odnosa i smirivanje napetosti između Kosova i Srbije. Te je najavio susret sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u četvrtak u Davosu, gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

“Kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova, želimo smirivanje tenzija i normalizaciju. Danas sam se susreo s kosovskim premijerom. Sutra ću se sastati sa srbijanskim predsjednikom”, rekao je premijer Plenković u Davosu u CNN-ovoj emisiji Quest Means Business. Te je najavio susret sa Vučićem.

Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti. I da je međunarodna zajednica predana “mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Evropi. Posebno odnosima između Srbije i Kosova”.

Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene “nisu podigle u nebo”.

“Neki ekonomski akteri su neopravdano povećali svoje cijene. No mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. decembra. I imamo mjere kako bi ih zaista potaknuli da to učine”, dodao je Plenković.

Kazao je kako Hrvatska uz rast bruto domaćeg proizvoda 2022. od šest posto i inflaciju od 10,8 posto “i više nego spremna” na usporavanje ekonomije u svijetu.

“S mnogo finansijske pomoći iz Evropske unije tokom narednih nekoliko godina i s dinamičnim ekonomijom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje ekonomije koje se najavljuje u svijetu”, izjavio je hrvatski premijer.