Region

Plenković: Učinit ćemo sve da Hrvatska štiti granice. Pomoći ćemo ženama iz Afganistana

Hrvatski premijer Andrej Plenković (HDZ) izjavio je da će se učiniti sve na zaštiti granice, a da bi se izbjegao veći izbjeglički talas koji bi destabilizirao situaciju u Evropi.

“Učinit ćemo sve da Hrvatska štiti granice, da se izbjegne veći izbjeglički vala koji bi destabilizirao situaciju u Evropi. Vlada sutra ima sjednicu”, rekao je Plenković.

Na pitanje o zajedničkoj migracijskoj politici Evropske unije, Plenković je odgovorio da je sad teško reći, da će razmotriti okolnosti.

Naveo je da je Afganistan jedna od zemalja odakle je veliki broj migranata i izbjeglica dolazio te da će voditi računa da štite granicu i izbjegnu ljudske tragedije.

“Probat ćemo pomoći, posebno ženama, novinarima, svima koji bi sad mogli biti ugroženi. Treba pomoći ljudima koji su učestvovali u procesu izgradnje države”, dodao je on, prenose hrvatski mediji.

Podsjećamo, Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija su prihvatile da privremeno prihvate izbjeglice iz Afganistana, a koje bi kasnije trebale otići u Sjedinjene Američke Države. Crna Gora je odlučila da ne prihvati izbjeglice iz ove zemlje.

Veliki je broj Afganistanaca koji žele otići iz države, a nakon što su talibani ponovo uspostavili vlast.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare