Svijet

Po branitelje Mariupolja niko ne dolazi: ‘Vjerovatno će se ponoviti Srebrenica’

Ukrajinski grad Mariupolj još nije u potpunosti pao. Iako je ruska strana u više navrata proglasila pobjedu, opkoljeni branitelji još se nisu predali. No to ne znači da se to ne može dogoditi svaki tren. A situacija u kojoj se nalaze, zajedno s velikim brojem civila, nameće pitanje jesu li zaista prepušteni strašnoj sudbini koja ih čeka ili im se može nekako pomoći.

Branitelji Mariupolja, oni koji se još nisu predali ili poginuli, utaboreni su u golemoj čeličani Azovstalu, kompleksu koji se prostire na više od deset kvadratnih kilometara uz obalu, uz mrežu podzemnih tunela i skloništa ispod njega.

Iako su zgrade čeličane već u velikoj mjeri razorene, a ruske zračne snage uništavaju i podzemne prostorije takozvanim bunker-bombama, ovaj je kompleks sa svojim podzemnim labirintom izuzetno teško osvojiti na juriš, dok god ga drži dovoljan broj branitelja i dok imaju dovoljno oružja, streljiva, hrane i vode. No prema njihovom svjedočenju, ponestaje im i hrane i streljiva.

Na pitanje postoji li nekakav način da se vojnike i civile iz Azovstala izvuče vojni analitičar Mario Galić za Index je kratko odgovorio: “Ne.”

“Ne postoji način jer Rusi ne žele da se civili izvuku, a da branitelji ostanu bez civila i dobiju slobodne ruke, pa im dodatno zagorčaju život. Oni žele zadržati civile u toj čeličani kako bi ih sve zajedno prisilili na predaju”, kaže Galić.

Na pitanje bi li braniteljima bilo pametno vjerovati na riječ Rusima i položiti oružje, Galić odgovara: “Ja na njihovom mjestu to ne bih napravio. To će završiti isto kao Vukovar – žene i djeca su izašli iz Vukovara, ali ostali nisu. Tako se sprema i ovdje, a postoji realna opasnost da, nakon predaje, Rusi odvedu civile u Rusiju, kao što su već radili. Govorilo se o tisućama ljudi koje su odveli. Uspostavili su humanitarni koridor koji je zapravo vodio u Rusiju.”

“S druge strane, Mariupolj je pun Čečena koje su Rusi doveli da ga osvoje. Nisu se posebno iskazali u borbi, ali s njima još manje možete biti sigurni da neće silovati i ubijati, to i nije organizirana vojska”, napominje Galić i dodaje kako se Rusi (i Čečeni) jedva čekaju dočepati bojne Azov. I zaista, ruski režim je prethodno jasno poručio da prema ukrajinskim “nacistima i banderovcima” neće imati milosti u svojoj kampanji “denacifikacije” ove zemlje.

“Vrlo je vjerovatno da će se ponoviti scenarij iz Srebrenice, gdje su Srbi razdvojili muškarce od žena i djece, pa su njih pustili, a znamo kako su muškarci završili”, pesimističan je Galić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Djole
Djole
1 godina

“Ne postoji način jer Rusi ne žele da se civili izvuku, a da branitelji ostanu bez civila i dobiju slobodne ruke, pa im dodatno zagorčaju život. Oni žele zadržati civile u toj čeličani kako bi ih sve zajedno prisilili na predaju”, kaže Galić. “”””” FUUUUJ! Kakva glupost!