Svijet

Počela najveća distribucija vakcina u historiji SAD-a: Kamioni krenuli iz Pfizera

Radnici u Pfizerovoj tvornici u Michiganu otpremili su prve pošiljke svoje vakcine protiv covida-19 čime je počela najveća i najsloženija distribucija vakcina u historiji Sjedinjenih Država.

Televizijske snimke iz Pfizerove tvornice u Kalamazoou prikazuju radnike koji izvlače kutije s vakcinom iz zamrzivača i postavljaju ih u velike plave frižidere prije nego što će kutije biti označene naljepnicama.

Snažnim pljeskom radnici su popratili prijenos prvih kutija do kamiona kojima će vakcina krenuti, uz strogu pratnju šerifskih služba, put konačnih odredišta.

“Mjesecima smo s nadležnim službama pripremali strategiju za učinkovitu logistiku distribucije vakcine i sada je vrijeme da plan provedemo”, rekao je Wes Wheeler, predsjednik zdravstvenog odjela UPS-a, velike dostavne kompanije.

Pfizerove ledene pošiljke sadrže do 4.875 doza koje će se kamionima prevoziti iz Kalamazooa do aviona.

Radnici će tovariti vakcine – koje mora biti skladištene na subarktičkoj temperaturi – u avione kojima će se prevoziti do središnjih skladišta dostavnih firmi kao što su spomenuti UPS (United Parcel Service) ili FedEx u gradovima Louisville, Kentucky i Memphis.

Iz tih centralnih skladišta vakcine će se distribuirati u 145 američkih mjesta koja će primiti prve doze.

Vozači UPS-a i FedEx-a trebali bi prve “pošiljke” s vakcinama predati zdravstvenim službama u ponedjeljak.

Zdravstveni radnici i štićenici doma za starije i nemoćne među prvima će biti vakcinisani u SAD-u.

Pfizerova vakcina najzahtjevnija je među svim vakcinama razvijenima za borbu protiv pandemije koronavirusa, jer zahtjeva najstrožije mjere za isporuku i skladištenje pri temperaturi od minus 70 stepeni.

Za UPS i FedEx dostava vakcina je prioritet, pa su tako predvidjeli prostore u avionima i kamionima u ovo predbožićno vrijeme kada je povećan promet za dostavu robe kupljenje online.

Obje firme ovlaštene su za prijevoz osjetljivih medicinskih proizvoda i teško mogu pogriješiti.Povezani postovi: