Počela rasprava o opozivu Trumpa. Vojska čuva Kapitol

109

Osam dana uoči isteka mandata Donalda Trumpa Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se republikanski predsjednik optužuje za poticanje pobune u govoru svojim pristalicama prije nego što su oni nasilno upali u američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je za rezultat imalo i petero poginulih.

Demokrate prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno jučer, uz 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasali rezoluciju kojom se potpredsjednik Mike Pence poziva da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu. Pence je taj zahtjev odbio.

Ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa, koji provodi suđenje. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. No obična većina može odlučiti da se ne može ponovno kandidirati.

Zastupnici se sastaju u 9 sati po lokalnom vremenu (15 sati po erednjoevropskom vremenu). Na početku se očekuje utvrđivanje pravila po kojima će se voditi rasprava o opozivu. To bi trebalo trajati oko sat, piše BBC. Potom slijedi rasprava o opozivu, koja bi trebala trajati oko dva sata.

Nakon te rasprave slijedi prvo glasanje. Nakon glasanja se očekuje nekoliko sati rasprave o pojedinačnim člancima opoziva. Republikanci dobivaju po jedan sat za svaki članak, Demokrati također jedan. Budući da u ovom slučaju postoji samo jedan članak, očekuje se da će rasprava trajati dva sata. Nakon svega toga slijedi glasanje o opozivu.

Zastupnici će morati proći kroz detektore metala prije nego krene rasprava. Osim zastupnika, isto će morati napraviti i svi njihovi saradnici, pomoćnici i zaposlenici Kongresa. Oko Kapitola su jake, naoružane policijske snage i snage Nacionalne garde.

Sve više republikanaca okreće leđa Trumpu, a ovih petero javno je kazalo da će glasati za opoziv: John Katko, Jamie Herrera Beutler, Adam Kinzinger, Fred Upton i Liz Cheney.

Trump je prvi američki predsjednik protiv kojeg je dvaput pokrenut opoziv
Nijedan američki predsjednik nije se dvaput suočio s postupkom opoziva.