Svijet

Počelo se pričati o atentatu na šefa Wagnera. Oglasio se Kremlj

Kremlj je danas natuknuo da se počelo pričati o atentatu na šefa Wagnera Jevgenija Prigožin te da bi se uskoro upravo on mogao naći na meti pokušaja atentata. 

Putinovi saveznici

Iako se priča da je Prigožin razbjesnio mnoge bliske Putinove saveznike svojim potezima u Ukrajini, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi Prigožin zapravo trebao brinuti vlasti u Kijevu.

Sam Prigožin ranije danas rekao je da je obaviješten da su se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šef CIA-e William Burns navodno sastali kako bi razgovarali o atentatu na njega.

“To je više pitanje za sigurnosne službe”, rekao je Peskov novinarima na pitanje o mogućem atentatu. 

“Ali što se tiče pokušaja atentata, Ukrajina je umiješana i u pokušaje atentata. I u apsolutno monstruozno ubistvo. Sjetimo se pokušaja atentata koji su se dogodili. Sjetimo se ubistva Darije Dugine i tako dalje. Očita je umiješanost kijevskog režima u takve pokušaje ubistva. Pa postoji takva opasnost za naše građane”, rekao je Peskov.

Tvrdnja o atentatu na Prigožina došla je od Vladimira Rogova, jednog od proruskih separatista u ukrajinskoj regiji Zaporižja.

Društvene mreže

“Jedan od zahtjeva koje je ZelenskiJ postavio tokom sastanka sa šefom CIA-e bilo je i ubistvo šefa Wagnera, Prigožina”, rekao je Rogov ruskim državnim medijima. I to ne navodeći odakle mu takva informacija. Rekao je da bi atentat na Prigožina bio “više nego logičan”.

Prigožin je preko svoje službe za medije rekao da bi njegovo ubistvo bilo jako dobra ideja. “Slažem se da je vrijeme da eliminiramo Prigožina. Ako mi se obrate, sigurno ću pomoći”, rekao je.

Čak su i neki proratni ruski komentatori brzo istaknuli na društvenim mrežama da je najveća prijetnja šefu Wagnera vjerojatnija kod kuće nego vani.

“Čini mi se da su najviše zainteresirani za Prigožinovo ubistvo oni bliže Kremlju nego vanjski neprijatelji. Ukrajincima će slučajno samo procuriti informacije o njegovom kretanju i lokacijama”, piše jedan ruski propagandist.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare