Vijesti

Počeo ramazan, mjesec posta, milosti, oprosta i ibadeta

Sa zalaskom sunca danas je nastupio mjesec ramazan, a večeras se klanja i prva teravija. U Sarajevu je tradicionalno početak ramazana obilježen pucnjem iz topa sa Žute tabije.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu, sutra će zapostiti prvi dan mjeseca mjesec milosti, oprosta, ibadeta.

Pucanj topa sa Žute tabije označio je početak ramazana / Foto: Fena

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara. U njemu je sadržano drevno bogoštovlje posta koje odgaja dušu i tijelo. Post traje čitav mjesec dana. Kao i većina islamskih propisa post je naređen poslije hidžre, u Medini. U Mekki je propisan samo namaz, zbog posebne važnosti koju ima. Namaz je propisan u noći isra’a desete godine poslanstva – po najpretežnijem mišljenju. Pet ili više godina poslije propisan je post, tj. druge godine po hidžri. Vjerovjesnik, s.a.v.s., postio je devet ramazana, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Ovo je drugi ramazan u uslovima pandemije, zbog čega Islamska zajednica u BiH izdala preporuke da se vjerski obredi i aktivnosti izvršavaju u skladu s epidemiološkim mjerama.Povezani postovi: