Vijesti

Počinje suđenje četnicima. Ministrica Brčić: To je stvar fašizma

Suđenje na Sudu Bosne i Hercegovine četnicima Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada 2019. godine, počet će u srijedu, 21. aprila.

Tim povodom reagovala je Lejla Brčić, ministrica pravde u Kantonu Sarajevu, koja je Tužilaštvu i uputila prijavu protiv Ravnogorskog četničkog pokreta 2019. godine.

„Ni na koji način ne želim predviđati ishod ovog suđenja niti, makar jednom izjavom, vršiti pritisak na Sud. Želim samo reći koliko je važno što je proces počeo. Prijavu sam podnijela 2019. godine u ime Vlade KS, tadašnje Šestorke. Sasvim je u redu što nezadovoljstvo postojanjem fašističkih organizacija i njihove javne manifestacije javno osuđujemo. Na žalost, to ih neće spriječiti u širenju mržnje.

Počnimo djelovati institucionalno. Sama činjenica da se protiv jedne četničke organizacije vodi sudski proces, da se s takvim pojavama konačno počelo institucionalno razračunavati, pred sve fašiste u BiH postavlja dilemu da li da svoju ideologiju javno ispoljavaju, jer to više po njih nije sigurno. Nadam se da će pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta biti osuđeni, voljela bih da taj pokret bude ukinut, jer to nije stvar folklora, to je stvar fašizma i jedina uloga koju taj pokret u miru ima jest da ulijeva strah povratnicima od ponovnog stradanja.“Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare