Politika

Počinju gužve na graničnim prijelazima: Šta vam treba za ulazak u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru…

Iako je vrijeme pandemije i preporuke kriznih štabova većine evropskih država su da se izbjegavaju putovanja, već ovog vikenda iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) očekuju gužve na graničnim prijelazima.

Po upitima u posljednjih nekoliko sedmica, očito je da će veliki broj bh. dijaspore iskoristiti božićne i novogodišnje praznike da dođu u BIH. Već se bilježe duge kolone vozila na graničnim prelazima, iz Mađarske i Slovenije prema Hrvatskoj.

“Za imaoce bh. pasoša za ulazak u BiH nije potreban negativan PCR test. Također, državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ako ulaze direktno iz svojih država, nisu obavezni imati test. Za sve ostale, ulazak u BiH je moguć samo uz posjedovanje negativnog PCR testa”, navodi se.

Državljani BiH za ulazak u Hrvatsku, osim negativnog PCR testa, moraju imati dokument kojim dokazuju razlog putovanja (službeno putovanje, liječenje i slično).

Za ulazak u Crnu Goru neophodan je PCR test ili serološki test, ne stariji od 72 sata.

Srbija od 20. decembra sve strance obavezuje da, prilikom ulaska u državu, moraju imati PCR negativan test ne stariji od 48 sati.

Državljani BiH bez testa mogu ući u Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Preporučujemo svim vozačima da se na vrijeme informišu o uslovima putovanja, kao i o stanju na graničnim prelazima. Pozovite Informativni centar BIHAMK-a na 1282 (opcija 4), a za pozive iz inostranstva +387 33 282 100 (opcija 4)”, navode iz BIHAMK-a.Povezani postovi: