Politika

Podignuta optužnica protiv četnika Čiče, Vojvode i Lečića zbog širenja mržnje u Višegradu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta!

Optuženi su Dušan Sladojević, zvan “Krvce” i “Čiča”, rođen 1957. godine u Ključu, Slavko Aleksić, zvani “Vojvoda”, rođen 1956. godine u Bileći te Risto Lečić, rođen 1963. godine u Trebinju.

Oni su optuženi zbog orgijanja u Višegradu u martu 2019. godine kojim su uzazvali rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju i netrpeljivost.

“Optuženi se terete da su dana 10.03.2019. godine, sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Povezani postovi: