Kriminal

Podignuta optužnica protiv direktora Službe za zajedničke poslove BiH za korupciju

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Dragana Šojića, rođenog 1961. godine u općini Šabac, državljanina BiH i Srbije, uposlenog na poziciji direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je od 2018. do 2022. godine, u svojstvu službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima. Zloupotrijebivši službenih položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist. Te nanio štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio kao direktor za Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi, da je optuženi zloupotrebljavao službena vozila institucije. Kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje R Srbije i R Crne Gore. Bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH. Zatim da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu. I to sve kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

Optuženi se tereti da je, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristio i prekoračio službene ovlasti. Te je nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, topih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 KM. Te u istom iznosu oštetio budžet Bosne i Hercegovine. Čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hecegovine.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka, stručnog vještaka. Kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala među kojima i obimnu financijsku i službenu dokumentaciju.  

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare