Vijesti

Podignuta optužnica protiv Ratka Tešića za nedozvoljen promet akciznih proizvoda

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Ratka Tešića, rođenog 1962. godine u Bosanskom Šamcu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, radi dalje prodaje na ilegalnom tržištu duhana i akciznih proizvoda, od njemu poznatih osoba nabavio veću količinu od oko 106 kilograma rezanog duhana, sa ciljem da duhan na koji nisu plaćene dadžbine u skladu sa zakonom, stavi u promet na ilegalnom tržištu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U izvršenju kaznenog djela, optuženi je otkriven na području Lukavca, tokom kontrole ovlaštenih osoba Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, nakon čega je duhan bez dokumentacije o plaćenim dadžbinama, oduzet.

Tržišna vrijednost ilegalnog duhana, sa obračunatim dadžbinama, prema procjeni ovlaštenih osoba UIO, iznosi oko 16.000 KM.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo, nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za nedozvoljen promet duhana i akciznih proizvoda u većim iznosima čime se nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH.Povezani postovi: