Kriminal

Podignuta optužnica u predmetu “Var”: Kako su sudije namještale utakmice

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

Dominković Vladimira, rođenog 1967. godine u Orašju, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom / Fudbalskom savezu Federacije BiH i predsjednika Povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog / Fudbalskog saveza FBiH, Živković Ilije, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom/Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020 te Bajraktarević Kenana, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom / Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Kako je saopćeno, optuženi se terete da su, u drugoj polovici 2019. godine, optuženi Dominković, organizirao skupinu za organizirani kriminal, u smislu članka 1. stavak 22. Kaznenog zakona BiH, radi počinjenja kaznenih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3000 KM pa do skoro 7000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za kaznena djela Organizirani kriminal iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom -Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 380. KZ FBiH i kaznenim djelom-Primanje mita iz članka 319. KZ RS.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza.

U okviru postupka, tražit će se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare